АспиринЪ - Форум за вашето душевно и телесно здраве  

Дата и час: Съб Окт 19, 2019 6:08 am


Публикувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 1   [ 2 мнения ]
Автор Съобщение
 Заглавие: Ангели на всеки километър
МнениеПубликувано на: Пон Апр 20, 2009 8:17 pm 
Administrator
Administrator
Аватар

Регистриран на: Нед Мар 22, 2009 5:23 pm
Мнения: 3687
Ангели на всеки километър
  Росен Янков

Общо 110 788 души в България носят ангелски имена, става ясно от справка на службата ГРАО, поискана от "24 часа". На главния ангел Михаил са кръстени 27 960 българи. Гавриил (Гаврил) се казват 669, Рафаил - 445. От нарицателните имена за ангели са избрани за Серафим при 1239 души и за Херувим при 5 души. Най-много са Ангел (55 562) и съответно Ангелина (14 906).

Тук се набива на очи едно изумително съвпадение - че у нас ангелите са на всеки километър. Спрямо територията й в България се пада точно по един човек с ангелско име на квадратен километър. Тук приближението е чак до третия знак след десетичната запетая, или 99,999%.

Както всичко, свързано с ангели, и това не е случайно. То отново потвърждава, че за всяко място си има ангел отговорник. Но как да го разпознаем?

В живописта те са изобразявани кой както ги е видял - накацали по дървета, благославящи реки, реещи се в небето или крачещи в море. Карикатуристите, да речем, обожават да рисуват крилати хора из облаците, но с куфарчета в ръка. Когато бил 8-годишен, Уилям Блейк видял ято ангели на едно дърво. По крилете им бляскали звездички. Видял ги отново на една ливада край Лондон, наредени над морните косачи. Но когато разказал това на баща си, той го напляскал. Френският поет Жак Превер си представя един ангел като боксьор под светлините на магнезиеви светкавици. С изпочупени пера и вече гроги, той губи мача. Превер обаче не е реалист, а сюрреалист. Датската поетеса Пиа Нортруп мярнала ангел в своята свръхмодерна кухня ("Един ангел влетя, а ние избягахме от него като от огън").

В Ирландия е модна писателката Лорна Бърн. Тя е убедена, че вижда ангели. Толкова убедена, че е нарекла мемоарите си "Ангели в косите ми", а американският издател на Дан Браун, автора на бестселъра "Шифърът на Леонардо", откупи за 1 милион евро правото да ги издаде.

Лорна вижда ангелите зад хората, но не като сенки, а като спирали от светлина. Техният човешки облик е маскировка, за да не ни плашат. Не винаги крилете им се виждат, казва тя на скептичния интервюиращ от в. "Дейли телеграф". Но на нея те понякога са й показвали златните си пера. Дори по време на интервюто били в стаята и тя ги виждала, а той не.

Поетите и художниците виждат странни неща. Но ангелите явно са запазили своята способност да се появяват изневиделица и са я пренесли в модерния свят. Това става, след като прескачат кризисната за съществата от този род епоха на Просвещението. Тя безцеремонно се саморазправя с дяволите, с разните там елфи, нимфи и горски духчета. Последната екзекуция на вещица е в Германия през 1731 г. След това вещиците изчезват. Ангелите обаче остават.

Причината е, че палят въображението и от това процъфтява например бизнесът с коледни картички. Макар и агностик, потребителят умее да ги разпознава по златистата им роба, по крилцата, по аурата и по инструментите им, от които се разнася музиката на небесните сфери.

Ангелите се появяват и по обеци, напръстници, брошки, а като спящи херувимчета - по чинии и чаши. Тези ангели от ширпотребата действат успокояващо при толкова много стрес в днешния свят. Техните криле са меки като мокри кърпички или като мехурчета от шампоан. Израженията им са благи, не правят резки движения, те фактически нищо не правят, освен да се молят, да пеят и да танцуват едва едва. В детските книжки за оцветяване проникват покрай котетата и цветята.

При такова изобилие от ангелски изображения изненадва оскъдицата на пластики. Най-голямата скулптура на ангел в света е едва отпреди 10 години, и то не в някоя катедрала, а на един хълм край Гейтшед в Северна Англия. Антъни Гормли е излял "Ангелът на Севера" от 200 тона стомана с разперени груби криле, вече ръждясали. На гърба си носи номер 11 от фланелката на Алън Шиърър, легендарния футболист от местния "Нюкясъл". Но тъкмо тя помага да се разгадае посланието на творбата. Това е пазителят на Гейтшед и на него се възлагат надежди да преведе градчето от тъжното миньорско минало в светлото постиндустриално бъдеще. Той фокусира страховете и копнежите на целия английски Север.

Фиксациите на съвременния свят заобикалят ангелската сфера. Дори след сексуалната революция повечето ангели си остават щастливо безполови. Макар и красиви, те са отвъд желанието. Прекрасните им лица и андрогенни тела изключват всякакви нечестиви помисли. Без изключение ангелите са млади, от бялата раса, чисти арийци. И все пак те убягват на блюстителите на политическата коректност. И макар да са религиозни персонажи, не са така строги и изпити като светците.

Дори като образ от пощенска картичка или като орнамент от коледна украса ангелът изпълнява своята извечна роля на свързващо звено между зримото и незримото, материалното и духовното. Милиони хора се нуждаят от такова посредничество. Социологически анкети сочат, че 3/4 от американците вярват в ангелите. В Израел вярващите в тях са 45%, в Канада, Великобритания и Австралия - над 30%. Навсякъде в ангелите вярват много повече хора от онези, които ходят на черква.

На въпрос в анкетата "Кой е техният ангел?" има доста отговори "Мама", но има и някои неочаквани. Едно момче казва, че негов ангел е китарата му. Според един мъж това е доброто, от което има по мъничко във всеки човек. Изобщо ангелите са сложна и деликатна материя, но почти всеки знае нещо за тях и има мнение.

При ангелите има много деца, защото всяко дете, застигнато от смъртта - било от престъпление, болест или катастрофа, се превръща в ангел и се влива в сонма на невинните и безсмъртните. Така стана и с децата от Свищов, които се удавиха в Лим - те бяха наречени ангели, а и фондацията в тяхна памет се казва "Ангели от Лим".

Излезлите от клинична смърт разказват за светещи фигури в края на тунел, които им махали за поздрав. Това са ангели. Дори хора, които не вярват много-много в отвъдното, се обръщат към небесните създания с молба да облекчат смъртта им или да придадат смисъл на живота им.

Всички религии разработват темата за ангелите като свързващо звено между божествения свят и земния. Архангелът Гавриил например се явява в две религии - първо на Мария от Назарет, за да й каже от кого "ще се усети непразна", и втори път преди около 1300 г. на Мохамед в Мека. Друг ангел се намесва в последния миг, за да спре Аврам да не заколи сина си Исак и да го принесе в жертва на бога си. Ангели възвестяват и възкръсването на Христос от мъртвите. А в Америка един мормонски ангел, целият в бяло, помага на Джоузеф Смит да откопае златните плочи на църквата на Исус Христос и светците от последния ден в един овраг близо до Манчестър, щата Ню Йорк.

Споделяне във Facebook


_________________
„На зло куче – зъл прът“


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re:Ангели на всеки километър
МнениеПубликувано на: Пон Апр 20, 2009 8:18 pm 
Administrator
Administrator
Аватар

Регистриран на: Нед Мар 22, 2009 5:23 pm
Мнения: 3687
Те са нашите лобисти пред Бога
  Николай Москов

Те са първото Божие творение, армията небесни сили, които стоят пред престола на Господа. Те са Неговите небесни пратеници и вестители (на гр. "ангелос" - пратеник на Бога), пред които той открива волята си, а те я изпълняват и просвещават останалите.

Ангелът е нашият пръв закрилник. Той е дипломатът, чрез който човек общува с Бог. Ангелите са посредници между "горния" и "долния" свят и Бог ги изпраща за нашето спасение.

Те са невидими, защото са духовни същества без плът. Описват ги с огън, вятър и светлина. В староеврейски, арамейски и арабски "дух" и "вятър" се означават с една и съща дума. Ангелите сякаш са от светлина - леки, бързи, блестящи. Самата дума "светлина" е част от името на архангел Уриил.

Безплътни са, но имат разум. Според заслугите им пред Бог и при тях има йерархия. Небесното политбюро е от седем архангели.

Най-високо е архистратегът Михаил. Името му означава "който е като Бог". Той е вожд на небесните сили и борец против духовете на тъмнината. Изобразяват го с копие и стъпкал дявола. Дясна ръка му е архангел Гавриил - пазител на Божествените крепости и известител на Божиите тайни. Той известява Дева Мария, че ще роди Спасителя на света.

Рафаил е божественият лекар, церител на недъзи. Името му означава "Господ изцелява". Смятан е за пазител на човечеството, за архангела на здравето и лечението, на изобилието и съзиданието.

Просветителят на душите е Уриил. Той минава за най-достъпния, архангел е на светлината, пророчеството и прозрението. Салатиил се почита като молител и вечен застъпник на хората пред Бога. Прославящият Господа е Йехудиил. Той укрепва хората, които разнасят славата Божия, и ходатайства да получат награди. Варахиил препраща божиите благословии към конкретния човек.

Нали са първото Божие творение, Господ ги е дарил със свободна воля. Но от Адам и Ева знаем, че волята води до изкушения. Не устоял на тях най-висшият от ангелите Денница. Той се възгордял и разбунтувал срещу Бога. И от Денница, което ще рече "най-светъл", станал сатана - лъжец. Заради това Михаил го низвергнал от небето. Но сатаната повлякъл и други. Така една трета от ангелите станали демони и тръгнали против Бога. Като ги прогонил, Михаил рекъл на останалите: "Да застанем пред Създателя наш и да не помисляме неугодно Богу!" А Господ възнаградил верните с вечно блаженство.

Хората имат интерес от ангелите, защото те са пазители на рода им. Всеки човек - кръстен или не, се сдобива с ангел пазител от мига на раждането (Матей 10:18). През Средновековието обаче се настъпва промяна и само кръстеният получава ангел. Ангелите бдят през целия земен път на хората, стоят зад дясното им рамо и говорят с гласа на съвестта.

Народът вярва в св. Архангел, който държи златна ябълка и нож. С ябълката примамва умиращия, а с ножа вади душата му. Светецът се нарича още душевадец, а на празника му Задушница се почитат мъртвите (за душите). Според средновековните теолози има 9 ангелски ранга, разделени в три чина. Св. Дионисий Ареопагит определя най-висшия от шесткрили херувими, четирикрили серафими и престоли. Херувимите са мъдри просветители (сатаната е имал чин на херувим). Серафими означава огнени, те буквално пламтят от любов към Бога и подбуждат и другите към такава обич. Престоли значи Богоносни, т.е. на тях Господ сяда и съди.

Господства, сили и власти са вторият чин. Господствата наставляват владетелите да управляват мъдро, учат на самообладание, спират греховни желания. Силите творят чудеса и изпращат благодат на Божиите избраници. Властите укротяват сатаната.

В третия чин са начала (архонти), архангели и ангели. Началата управляват Вселената и стихиите, наставляват всекиму да се отдава дължимата чест, учат управниците да работят не за лична слава и изгода, а за честта на Господа и в полза на ближните.

Окончанието -ил в имената на архангелите означава "божественост". Ангелите са най-близо до човека, наставляват го да води добродетелен живот и му известяват намеренията на Бог. Те пазят вярващите, удържат ги от падения, изправят падналите.

Как изглежда ангелът, щом е невидим. Представените в Библията ангели са като хората и само ореолът издава небесния им произход. В ранното християнство се появяват изображения на двукрили ангели в човешки облик. Средновековието ги облича в туники като античните герои, а византийското изкуство - в разкошни одеяния. На Запад ги изобразяват като юноши с криле в ленени одежди и златни пояси. Те съпровождат Христос с тръби и оръдия за мъчение в сцените на Страшния съд. Едва през Възраждането се появяват хрисимите ангели с меко излъчванe.

Ангели има и в исляма. Те са родени от стихиите, за да служат на хората. Там Гавраил е Джабраил и съобщава на пророците Откровението, Рафаил ще възвести Съдния ден, Азраил е ангел на Смъртта, а Харут и Марут са на магическото познание.

Църквата се обръща към ангелите със специална молитва: "Да ни ограждат с покрова на крилете на невеществената си слава и ни избавят от беди." Защото вярва, че ангелът на всеки се моли за него на Бога, съветва го да върши добри дела и скърби за него, когато греши.

За да призовем своя ангел, е достатъчно да изречем: "Свети ангеле, който си ми даден от Бога, добри мой пазителю, моля ти се избави ме от всякакви напасти, спаси ме от скърби!"

Споделяне във Facebook


_________________
„На зло куче – зъл прът“


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Публикувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 1   [ 2 мнения ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани, и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
twilightBB Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов