АспиринЪ - Форум за вашето душевно и телесно здраве  

Дата и час: Съб Ное 17, 2018 5:18 am


Публикувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 1   [ 8 мнения ]
Автор Съобщение
 Заглавие: Алкални храни
МнениеПубликувано на: Пон Май 28, 2012 10:49 pm 
Administrator
Administrator
Аватар

Регистриран на: Нед Мар 22, 2009 5:23 pm
Мнения: 3650
http://play.novatv.bg/play/274004/?autostart=true

Споделяне във Facebook



Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Алкални храни
МнениеПубликувано на: Пон Май 28, 2012 10:54 pm 
Administrator
Administrator
Аватар

Регистриран на: Нед Мар 22, 2009 5:23 pm
Мнения: 3650
Прикачени файлове:
Screenshot - 28.5~1.jpg
Screenshot - 28.5~1.jpg [ 138.18 KiB | Прегледано 6165 пъти ]

Споделяне във Facebook



Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Алкални храни
МнениеПубликувано на: Пон Май 28, 2012 10:56 pm 
Administrator
Administrator
Аватар

Регистриран на: Нед Мар 22, 2009 5:23 pm
Мнения: 3650
http://daoin.com/feeding.php

Хранене и защо е важен алкално-киселинния баланс

И нека храната бъде вашето лекарство, а вашето лекарство – вашата храна -- Хипократ
Какво е pH?

Тялото е съставено предимно от вода – така от едно място на друго могат лесно да се пренасят хранителни съставки, кислород и биохимикали. Водната среда може да има киселинни или алкални свойства (алкали = основи), които се измерват в скала наречена pH ("potential hydrogen" или „потенциален водород”). pH е десетичен логаритъм и представлява съотношението на позитивно заредените водородни йони (киселинни) и негативно заредените йони (алкални), в един разтвор. Ако скалата на това съотношение отчита от 1,0 до 6,9, средата се счита за киселинна. Ако скалата отчита 7,0 – тя е неутрална, а от 7,1 до 14 е алкална.
Защо трябва да се грижим за pH нивото?

Тъй като 50-60% от общото тегло на тялото е вода, pH нивата се отразяват на целия организъм и често са индикатор за здраве или заболяване. Небалансиран pH означава, че pH нивата са станали твърде киселинни или прекалено алкални за дълъг период от време. Продължителен pH дисбаланс от единия или другия вид не се приема добре от тялото. Всъщност, регулирането на pH е толкова важно, че тялото е развило стриктни отчетни процедури за проследяването на киселинно-алкалния баланс във всяка клетка.
Може ли небалансиран pH да доведе до сериозни проблеми?

Да, особено, когато човек остарее! Въпреки че може да остане незабелязан години наред, небалансираният pH (твърде киселинен или алкален) води до развитието на повечето, ако не и на всички, дегенеративни заболявания, включително сърдечносъдови заболявания, рак и диабет, както и безсилие в справянето с наднорменото тегло. Покачването или понижаването на pH може да доведе до кристализиране на солите в урината и до образуване на пясък и камани, в бъбреците и пикочния мехур.
Висока киселинност

Заради начинът ни на хранене, повечето модерни хора страдат от киселинност. Съвременната диета съдържа в по-голямата си част храни, които оставят киселинни остатъци в организма. И, точно както киселинният дъжд действа на една гора, небалансираните нива на pH могат бавно, но сигурно да разяждат нашето тяло и да доведат до множество здравословни проблеми.

Ето някои ранни признаци на излишни киселини в тялото:

Отпадналост сутрин и мигрена.
Затруднено концентриране и запаметяване.
Раздразнителност.
Прекалено мазна кожа при събуждане, обилно потене при леки напрягания.
Лош дъх и обложен език рано сутрин.
Затруднено храносмилане. Събуждане по няколко пъти нощем.
Болки в тялото, мускулите, схващания.

Как да върна баланса на моето pH?

Спазването на балансирано хранене може да помогне. Ако нивата ви са твърде киселинни, увеличете количествата плодове и зеленчуци, които консумирате. Ако нивата ви са твърде алкални, увеличете киселинните храни.

Храни, които генерират киселини и алкали:

Храните могат да бъдат класифицирани като киселинни и алкални. Алкалите са разтворими соли, а киселините са корозивни агенти, които трудно се комбинират с други вещества. Балансираната диета съдържа 40% киселинни и 60% алкални храни. Ето един кратък списък на киселинно-алкални храни:

Високо алкални
Боб, зрели банани, фурми, смокини, сини сливи, сушени плодове, бадеми, авокадо, зелен фасул, цвекло, къпини, моркови, боровинки, кисело грозде, сушени праскови, нар, сливи, малини, спанак.

Неутрални мазнини
Студено пресовани, бадемови, от авокадо, от кокос, от рапица, от памуково семе, зехтин, от шафран, от соя, от слънчоглед, орехови.

Алкални
Люцерна, ябълка, свежа кайсия, артишок, броколи, брюкселско и обикновено зеле, пъпеш, карфиол, целина, череши, кестени, кокосово мляко, прясна и сладка царевица, краставици, патладжани, чесън, джинджифил, цариградско грозде, грейпфрут, пресен и суров хрян, праз лук, лимони и кората им, марули, манго, дини.

Високо киселинни
Алкохол, корен от артишок, ечемик, хляб, елда, кофеин, кафе, житни растения, яйчен крем, лекарства, всички видове брашно, сушен джинджифил, мед, суха леща, просо, овесени храни, фъстъци, ориз, ръж, соев хляб, соева паста, сорго, зърнени храни, спагети и други видове паста, захарна тръстика, сурово цвекло, тютюн, индийско орехче, пшеница, месо, риба, пиле.

Киселинни
Аспержи, сушен боб, кашу, сушен кокос, боровинков сок и концентрат, жълтък на яйце, плодови желета, (консервирани, сулфирани, подсладени сладка), сладко грозде, продукти от пастьоризирано мляко, сушен грах, джанки, пържено тофу, варени кестени.

Киселинни мазнини
Масло, сметана, маргарин, свинска мас.

Всички натурални храни съдържат едновременно киселинно и алкално генериращи елементи. В някои преобладават киселинно генериращите, а в други алкално генериращите. Съществува състояние, наречено алкалоза. То може да възникне, когато телесните сокове станат прекалено алкални (pH > 7.45). Клиничните симптоми за алкалоза включват мускулно потрепване, диария, спазми, недостатъчно кръвоснабдяване на мозъка, замаяност, еуфория, бледост, обърканост, намалена умствена работоспособност, несвързан говор, треперене. При задълбочаване на това състояние може да се стигне до припадъци, кома или дори смърт.

От друга страна, високите нива на киселинност също имат свои вариации, в това число и състояние, наречено ацидоза. Освен други симптоми, метаболичната ацидоза може да доведе до загуба на калций. В изследване, проведено през 2006 година, учени от Швеция установяват, че излишъкът от киселини в човешкото тяло може също така да причини загуба на бъбречен магнезий. Което от своя страна би могло да доведе до недостиг на магнезий (Mg), което причинява състояния като мигрени, остеопения, остеопороза и други.

Статията е взета от сайта за бойни изкуства
Daobg.com
Бележки към статията:
Алкално-киселинен баланс и pH на кръвта

Голямото количество животински белтъчини и киселини в храната, която приемаме като месо, риба, яйца, мляко, сирене, кашкавал и др. Води до образуване на киселини в организма, стомахът реагира като отделя също стомашна киселина, а това се получава и при консумация на кафе, алкохол, никотин, газирани напитки, кока-кола, рафинирана захар, сладкиши, шоколад, компоти, варена храна и др. Свръхпроизводството но киселини в стомаха може да се получи и в следствие на психични фактори като стрес, гняв, страх и др. В този случай тялото реагира, чрез неприятно парене в стомаха, гадене, уригване, повръщане, пот с лоша миризма, раздразнителност, отпадналост, психично неразположение. Постоянното окисляване може да предизвика хронични болести, смущения в обмяната на веществата, подагра, ревматизъм, склероза, гъбични заболявания, различни възпаления, язва, рак, остеопороза, чупливост на костите, главоболие, мигрена, ревматизъм, акне и др. Затова е необходимо да се ограничава употребата на храни и газирани напитки, които образуват свръхкиселинност в стомаха.

Човешкото тяло разполага с pH на кръвта, отразяващо съотношението между киселини и основи. Стойностите на pH (десетичен логаритъм от концентрацията на водородните йони в един разтвор) варира между 0 и 14, като 0 означава изцяло кисело състояние, а 14 изцяло алкално. 7 е неутрално състояние. Кръвта е слабоалкална със стойност на pH между 7,35 и 7,45. Ако кръвта на човека падне до или под pH 7,00 той се намира в голяма опасност. Допустимият диапазон е много малък между 7,35 и 7,45 и лесно може да се прехвърли. Тогава се нарушава равновесието между киселинност и алкалност в кръвта, а от там и в организма. Плодовете и зеленчуците в сурово състояние, преобладаващо са хранителни продукти с основнa реакция и високо съдържание на силно реактивни вещества, които се свързват със стомашната киселина, неутрализират се и се изхвърлят от организма. Най-късно до 40 годишна възраст трябва да се премине към балансирано съотношение между основните и киселинните храни, тъй като тогава започват дегенеративните процеси на стареене, които са силно повлияни от алкално-киселинния баланс на тялото. Балансираното хранене най-добре да бъде с превес на алкалните храни и е следното, като съотношение: 60 - 70 % от хранителните продукти трябва да предизвикват в организма основна реакция и 40 - 30 % да имат или да предизвикват кисела реакция. Т.е. зеленчуците и плодовете преобладават в една добре балансирана диета и ако образно една порция с храна се побере в една чиния, то 2/3 от нея трябва да бъде заета с тях и едва 1/3 със зърнени култури и месо. Млякото и млечните продукти, бидейки по-леко кисела храна или неутрална, и съдържащи ценният Ca+, биха могли да заемат малко по-голяма част от тази своеобразна диаграма, особено киселото мляко.
Ацидоза

Ацидоза е може би един от основните причинители на повечето съвременни болести, като рак, диабет, наднормено тегло, депресии, гастрит, язва и т.н. Причина за ацидозата (високо кисело ниво или ниско pH на кръвта) в нашето общество се дължи предимно на типичния начин на хранене, което е твърде висока на киселинно формиращи животински продукти храна, като месо, яйца и млечни продукти, и твърде ниско на алкално формиращи храни, като пресни зеленчуци. Освен това, ние се храним с прекалено много преработени храни като бяло брашно и захар и киселинно формиращи напитки, като кафе и безалкохолни напитки. Ние използваме твърде много лекарства, които са киселинни, използваме изкуствени химически подсладители като NutraSweet, Аспартам, които са изключително киселинни. Също би могло да бъде и водата, която пием, особенно ако е преработвана, или просто е с ниско pH. Едно от най-добрите неща, които можем да направим, за да коригираме прекалено киселинната среда на тялото е една природосъобразна, балансирана диета и нов начин на живот.

Ако киселинността ни е много висока за продължително време, трябва да се храним само с зеленчуци, плодове, да пием минерална вода с високо pH и да се откажем от бял хляб, червено месо, газирани напитки, черен чай, кафе, алкохол и захар. Лекарсвените медикаменти създават силно киселинна среда. За да си възстановим здравето трябва да приемаме 80% алкално формираща среда храни и 20% киселинно формираща среда храни. Преминаването към алкални храни трябва да става постепенно, за да няма силна реакция на организма. Диетата може да продължи от две седмици до един месец. Веднъж възстановили нормалната среда на тялото можем да се върнем към по-балансирано хранене с разнообразна храна и от двете групи храни, алкални и киселинни.


Независимо как се храним, дали сме вегетарианци или не, независимо каква вода пием(различната вода има различно pH /6.00 - 9.00/ , и съответно различно въздействие!) добре е да знаем какво ни е pH. To се измерва с pH лентички в урината рано сутрин. Киселините от тялото се изхвърлят чрез урината. Кръвта трябва да бъде слабо алкална 7.35-7.45. Ако храната, която приемаме създава киселинна среда на тялото, това се отразява и на кръвта и тялото се опитва да балансира pH. Koгато това е проблем, различни минерали се вземат от много важни органи за да неутрализират киселините и те да се изхвърлят от тялото. От това организма започва да страда и това доста често не се забелязва с години и често довежда до сериозни болести. Ако pH на урината е между 6.0-6.5 рано сутрин и 6.5-7.0 вечер преди вечеря, нашето тяло се намира в сравнително добро състояние. pH теста на урината ни показва как нашето тяло се освобождава от киселините и как асимилира полезните минерали като калций, магнезий, калий и натрий. Тези минерали играят ролята на буфери, които подържат pH баланса на тялото.

Споделяне във Facebook



Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Алкални храни
МнениеПубликувано на: Нед Юли 14, 2013 10:05 am 
Administrator
Administrator
Аватар

Регистриран на: Нед Мар 22, 2009 5:23 pm
Мнения: 3650
Прикачени файлове:
7e3f75a23e.jpg
7e3f75a23e.jpg [ 170.57 KiB | Прегледано 5385 пъти ]

Споделяне във Facebook



Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Алкални храни
МнениеПубликувано на: Пон Юли 15, 2013 11:49 am 
Administrator
Administrator
Аватар

Регистриран на: Нед Мар 22, 2009 5:23 pm
Мнения: 3650
Готови за пролетта - Детоксикиращите смути рецепти на Миранда Кер и Роузи Хънтингтън Уайтли

Струва ли си трагикомедията на приключилата връзкаДиета Лято Eкспрес. Минус 2 до 5 килограма 10 дни преди плажа

Превключваме на мощна и напълно сериозна програма, взаимствана от звездите, на които безусловно вярваме, съдейки по перфектните им фигури. Мечтаем това лято да покажем стегнато дупе, добре оформени крака и дори плочки на корема, което е доста смело предизвикателство, но не и невъзможно. Всичко започва с манията по домашни смутита, основно в зелени цветове, които изглежда напоследък предизвикаха категорична зелена революция.

В случая се учим от изваяните до съвършенство модели Миранда Кер и прекрасната Роузи Хънингтън Уайтли. Двете красавици са големи привърженици на социалната мрежа Instagram и Twitter, където публикуват свои снимки със зелено смути (вид течна храна) в ръка. Тези сокове се оказват абсолютно магически, защото действат благоприятно не само на фигурата ни, но и на вътрешното ни състояние, като детоксикират организма и приема на витамини и минерали се осъществява в най-чистия им вид. Само 3 дни са ни нужни, за да влезем в тонус. И това е напълно възможно, при това с помощта на съвсем обикновени продукти. Полюбопитствахме какво специално има в зелената напитка и разбира се, разбрахме.

Най-често зеленото смути съдържа краставица, зеле, магданоз, целина, морков, репичка, цвекло, спанак, джинджифил, можем да добавим авокадо, лук, рукола и дори картоф.

Въпреки че зависи от организма ни, трябва да знаем, че е добре да приемаме от 4 до 6 чаши смути и 4 чаши вода на ден. Също така е доста ефикасно, ако намалим приема на твърда храна, в рамките на тези 3 дни. Не всичко е храна обаче! За да се доближим максимано до телата на горещите манекенки, ще са ни нужни и доза упражнения. Започваме с разходка на кучето, 20 минути крос или йога. На четвъртия ден не се връщаме обратно към твърдата храна, а приемаме главно плодове и зеленчуци, може и кафяв ориз.

Резултатът веднага е налице и видимо се чувстваме във форма, разбираемо защо. Все пак сме спрели приема на захар, която изтощава организма ни, а освен това свежите продукти са оказали влияние в положителна посока.

Приемът на зелени сокчета за повече от три дни не е препоръчително, защото ще лишим организма си от протеини, които са жизнено важни. Но все пак можем да приемаме по един коктейл на закуска, например.

Сокът на Роузи



4 листа маруля
2 стръка целина
1 чаша пресен спанак
1 ябълка, обелена и нарязана
1 круша
½ банан
Сокът на ½ лимон
1 ½ чаша вода

Смесваме всички продукти в шейкър и миксираме до получаване на хомогенна смес

Сокът на Миранда



4 листа от къдраво зеле
3 стръка целина
1 краставица
4 стръка магданоз

Миксираме всичко заедно до получаване на хомогенна смес.

Споделяне във Facebook



Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Алкални храни
МнениеПубликувано на: Чет Апр 03, 2014 9:46 am 
Administrator
Administrator
Аватар

Регистриран на: Нед Мар 22, 2009 5:23 pm
Мнения: 3650
http://bnt.bg/part-of-show/prirodna-apt ... nite-hrani

Споделяне във Facebook



Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Алкални храни
МнениеПубликувано на: Пет Юни 06, 2014 2:51 pm 
Newbie
Newbie

Регистриран на: Пет Юни 06, 2014 2:15 pm
Мнения: 3
Много интересни статии. Благодаря за поделянето :)

Споделяне във Facebook


_________________
пощенски кутии


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Алкални храни
МнениеПубликувано на: Вто Ное 04, 2014 8:05 am 
Administrator
Administrator
Аватар

Регистриран на: Нед Мар 22, 2009 5:23 pm
Мнения: 3650
http://e-zdravey.com/bg/alkalna-dieta-l ... ot-horata/

Алкалната диета: Лекарството за рак от 1923 г., но скрито от хората
Алкална диета срещу рак
За да сме здрави трябва да ядем повече алкална храна.




Oсновната причина за рак е открита още през 1923 г., но много малко хора знаят за това, защото тази истина е скрита от фармацевтичните индустрии





През 1931 г. немският учен Ото Хайнрих Варбург получил Нобелова награда за откриване на основната причина за появата на рак.

Д-р Ото Варбург открил, че ракът е резултат от антифизиологични сили и антифизиологичния начин на живот.

С антифизиологичен начин на хранене и липса на физическа активност тялото създава кисела среда. Клетъчната киселинност е причина за изхвърляне на кислорода.


Липсата на кислород в клетките създава кисела среда

Д-р Варбург заявил: Намаляването на кислорода и увеличаване на киселинността в организма са две страни на един и същи медал: ако някой има едното, има и другото. Реално киселата среда е среда без кислород.

Всички нормални клетки се нуждаят от кислород, но туморните могат да живеят без него.



Д-р Ото Варбург, алкална диета срещу рак
Туморните тъкани са киселинни, докато здравите тъкани са алкални

В своето произведение "Метаболизмът на тумора" Ото Варбург казва, че всички ракови форми се характеризират с две фундаментални условия: кръвна киселинност и хипоксия.

Ученият открил и че туморните клетки са анаеробни (не поемат кислород) и не могат да оцелеят в присъствието на високи концентрации на кислород. Туморните клетки могат да издържат само с глюкоза и в среда без кислород.

Здрави клетки без 35 % кислород могат да се трансформират в клетка с рак само за два дни. Всички нормални клетки имат нужда от кислород, но клетките с тумор могат да живеят без кислород. Това е характерно правило, обобщава д-р Варбург.

Според него, ракът не е нищо друго, освен защитен механизъм, който имат някои телесни клетки, които са оцелели в кисела среда без наличие на кислород.

ВАЖНО: Храната в зависимост от протеините, въглехидратите, мазнините, витамините и минералите гарантира и създава условия на киселинност или алкалност в тялото. С други думи ... всичко зависи от това, което се яде.

Киселинното или алкалното състояние се измерват с PH, чиито стойности преминават от 0-14, където 7 е неутрална зона. От 0-7 е кисела среда, а от 7 до 14 алкална.



Алкална храна срещу рак


Важно е да се знае как киселинната или алкалната храна се отразяват на здравето, тъй като клетките, за да функционират успешно би трябвало да се намират в PH зоната малко над 7

Здрав човек има PH в кръвта между 7,4 и 7,45.

Ако PH стойността при някого е под 7, този човек изпада в кома.
Храна, която увеличава киселинността на организма:

рaфинирана захар и всички нейни производни,
продукти от животински произход (мляко и сирене),
сол,
рaфинирано брашно и всички негови производни (тестени изделия, торти, бисквити),
хляб,
маргарин,
кофеин (кафе, черен чай, шоколад),
алкохол,
цигари,
всяка варена храна (храносмилането унищожава кислорода и повишава киселинността на храната),
цялата промишлено преработена храна в консерви, която съдържа консерванти, изкуствени оцветители, аромати, стабилизатори и други.

Храна, която алкализира организма:

Всички сурови зеленчуци. Суровите зеленчуци произвеждат кислород за разлика от термично обработените.
Плодовете. Плодовете произвеждат много кислород.
Водата е важна за производството на кислород. Хроничното напрежение е много важно и е причина за по-голямата част от всички дегенеративни заболявания.
Движението дава кислород на цялото тяло. Заседналият начин на живот съсипва здравето.

За здравословен начин на живот е подходящо храната да е 60% алкална. Трябва да се избягват продукти, които са предимно кисели, като газираните промишлени напитки, рафинираните захари, както и всички подсладители.

Не злоупотребявайте със солта, използвайте я възможно най-малко.

За болни хора е идеално 80% от храната да е алкална и да се избягват всички вредни продукти.
При заболяване от рак, съветът е алкализиране на тялото колкото е възможно повече

Химиотерапията не лекува рака, напротив увеличава киселинността на организма.

Химиотерапията увеличава киселинността на организма до такава степен, че организмът трябва да започне да харчи резервите на кислород и за да неутрализира киселинността жертва минералите, които се намират в костите, зъбите, в ноктите и косата.

Поради тази причина на пациентите, които са подложени на химиотерапия им пада косата, установил д-р Варбург.
Д-р Джордж Криле Кливиленд, един от световно известните хирурзи открито заявява: "Всички видове смърт, наречени "естествени" не са нищо друго освен крайна точка на киселинно наситено тяло".

Ракът не се наследява, това, което се наследява са хранителните навици т.е. начинът на живот. Лошите хранителни навици могат да доведат до рак.

Здравен форум Е-здравеЙ

Споделяне във Facebook



Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Публикувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 1   [ 8 мнения ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани, и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
twilightBB Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов