АспиринЪ - Форум за вашето душевно и телесно здраве  

Дата и час: Съб Ное 17, 2018 4:33 am


Публикувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 1   [ 2 мнения ]
Автор Съобщение
 Заглавие: Чесън
МнениеПубликувано на: Пет Юли 31, 2009 10:53 am 
Administrator
Administrator
Аватар

Регистриран на: Нед Мар 22, 2009 5:23 pm
Мнения: 3650
Чесънът да е суров и пресован

Само така той отделя полезното за сърцето съединение хидроген сулфид, който повлиява положително циркулацията на кръвта в организма

 

Чесънът е най-полезен за сърцето, когато е суров и пресован, а не сготвен в ястие, твърдят американски учени.

От векове лютият и ароматен зеленчук е ценен заради способността му ефективно да противодейства на вирусите през зимата.

Кардиоспециалисти от медицинския университет в Кънектикът твърдят, че имат първото научно доказателство, че прясно счуканият чесън е по-полезен за сърцето отколкото сухия или сготвения.

Според тях това не се дължи на внушителното количество антиоксиданти в него, а на хидроген сулфида, който се образува, когато чесънът се нареже или пресова. Попаднал в тялото, той отпуска кръвоносните съдове.

"Въпреки че е най-известен заради неприятната миризма, която придава на развалените яйца, хидроген сулфидът действа благотворно на кръвоносната система, защото отпуска съдовете и позволява на кръвна да циркулира по-свободно през тях. Гранулираният и сготвеният чесън губят способността си да произвеждат това съединения", обясняват медиците.
още по темата
17 полезни за здравето храни
0 коментара към статията 0 | Статията е разгледана 19700 пъти19700
Най-много европейци умирали от рак и инфаркти
0 коментара към статията 0 | Статията е разгледана 5657 пъти5657

Суровият чесънът е полезен и за хората, които са прекарали инфаркт, защото намалява възможните увреждания на сърцето от недостига на кислород.

Освен това има благотворен ефект за възстановяването на притока на кръв към аортата и увеличава налягането в лявата камера (изпомпва кръвта към аортата, откъдето тя чрез капилярите достига до всички органи и ги снабдява с кислород).

Учените твърдят, че откритието им е важно, заради повишилия се напоследък интерес към лекуване на пациентите със сърдечносъдови заболявания с естествени продукти.

Споделяне във Facebook


_________________
„На зло куче – зъл прът“


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Чесън
МнениеПубликувано на: Вто Ное 10, 2009 10:02 am 
Newbie
Newbie

Регистриран на: Вто Ное 10, 2009 8:44 am
Мнения: 2
Прясно разрязан или счукан е най-полезен, защото най-полезното му вещество алицин, което се образува от алиина, който се съдържа в чесъна само след счукавне или нарязване, е нестабилно и бързо се разгражда.

Освен изброените добри ефекти, чесънът също - намалява атеросклерозата и мастните отлагания, нормализира баланса на липопротеини, има противовъзпалително и антибактериално действие.

Споделяне във Facebook



Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Публикувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 1   [ 2 мнения ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани, и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
twilightBB Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов