АспиринЪ - Форум за вашето душевно и телесно здраве  

Дата и час: Съб Ное 17, 2018 4:54 am


Публикувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 1   [ 1 мнение ]
Автор Съобщение
 Заглавие: Лимонът - вкусен цяр
МнениеПубликувано на: Пон Ное 23, 2009 9:29 am 
Administrator
Administrator
Аватар

Регистриран на: Нед Мар 22, 2009 5:23 pm
Мнения: 3650
Лимонът - вкусен цяр
Лечител


Настъргана лимонова кора,
сварена с шепа жито във вода, леко подсладено, е прекрасна храна за боледуващ или прекарали изтощителни заболявания.
В храната, която се приготвя за болни и неразположени хора, като например супи, вегетариански ястия или пилешко месо, ако се настърже кора от лимон, то тя действа много бързо възстановяващо. Същото се препоръчва да се прави и в киселото или прясното мляко, които се поднасят на болни. Варените яйца (рохки или твърди) за сутрешната закуска, ако се полеят с малко лимонов сок, снабдяват организма с необходимата дневна доза от витамини и минерали и осигуряват бодрост и тонус за целия напрегнат ден. При печенето на месо (пилешко, свинско, телешко, говеждо, риба) също може да бъде използван лимоновият сок, както и част от кората - те правят месото много по-приятно и вкусно.
Много освежаваща е

напитката от лимони,
приготвена от 1 кг лимони, 3 литра вода, 3 килограма захар и 2 пакетчета лимонена киселина. Изцежда се лимоновият сок, а останалата част от лимоните се смила. Всичко се залива с вода. След 24 часа се прецежда през тензух. Добавя се захарта и се разбърква, докато се стопи. Слага се и лимонената киселина. Налива се в бутилки.
Особено приятен и полезен е

сиропът от лимонови кори
Настъргваме корите на 4-5 лимона, заливаме ги с чаша вода и ги оставяме да престоят 2-3 часа. След това приготвяме гъст сироп от килограм захар и две големи чаши вода, прецеждаме накиснатите кори в него и го сваряваме, докато се получи необходимата гъстота. Този сироп може да се взема по няколко лъжици дневно, по чашка или, като се разреди, да го използваме както за освежаване, така и профилактично.
По подобен начин можем да си приготвим и сироп от лимони: в сока от десет лимона слагаме килограм захар и две големи чаши вода. Сваряваме ги, докато получим необходимата гъстота. С този сироп в много случаи, вместо с лекарства, можем да поддържаме всекидневно жизнения си тонус, като снабдяваме организма по естествен начин с необходимите витамини и минерали.
В домашни условия лесно се прави и

мармалад от лимони
Десет лимона и един портокал се нарязват на тънки филийки. Заливат се със 700 мл вода, прибавя се и толкова захар и се оставят на огъня да поврят. След това се свалят от печката и се оставят едно денонощие да престоят. После към тях се прибавя още 700 г захар и се варят, докато се сгъстят и се получи мармалад. Към него могат да се прибавят няколко ванилии и лъжичка канела на прах.
Можем да си приготвим

лимонови кори,
които се запазват дълго и винаги да ни бъдат на разположение. След като отстраним вътрешността на лимона и ципата, която покрива корите, тях нарязваме на тънки ивици. Подреждаме, разстлани върху табла или плоска чиния, и ги оставяме сами да изсъхнат на сянка или на проветриво място, не на слънце. Когато изсъхнат добре, ги прибираме в стъклен буркан, затваряме ги със стъклен капак и така могат да се запазят повече от година. Когато ни трябват лимонови кори, вечер ги изваждаме, поливаме ги със студена вода и на сутринта те са вече набъбнали, изглеждат съвсем пресни, готови за употреба. С тях можем да гарнираме и приготвяме различни ястия или сосове. Изсушените кори можем да слагаме и в чая, който си приготвяме - той става необикновено ароматен, вкусен, а и много здравословен.

Сладко от моркови с лимони
можем да направим, като измием 2 килограма пресни моркови и 1 килограм лимони. Морковите се настъргват, а лимоните се почистват от семките и се смилат. След това ги прибавяме към морковите заедно с 3 килограма захар и варим на умерен огън. Готовото сладко изсипваме горещо в сухи бурканчета. Запечатваме ги и ги обръщаме с капачките надолу, за да се вакуумират. Съхраняват се на хладно място.

Пикантни лимони
приготвяме от 4 средно големи лимона, 5 супени лъжици захар, 100 мл ром, 2 чаени лъжички сол, 3-4 зърна бахар. Измиваме добре лимоните и ги нарязваме на тънки филийки. От захарта и рома сваряваме сироп. Леко счукваме зърната бахар в хаванче със солта. Сместа се изсипва при сиропа, слагаме лимоновите парчета. Захлупваме съда и оставяме да ври 10-15 минути на тих огън. Пълним готовата смес в бурканите и ги затваряме. В продължение на 2-3 дни ги обръщаме ту нагоре, ту надолу. За

лимоново желе с плодове
са необходими 1 лимон, 200 грама захар, 25 грама желатин, 300 грама пресни или 200 грама консервирани плодове. Сваряваме захарта със 750 мл вода. Прибавяме тънко нарязаната кора от половин лимон и предварително натопения в 4 супени лъжици вода желатин. Бъркаме непрекъснато до кипване и добавяме сока от целия лимон. Прецеждаме горещото желе през марля, оставяме да изстине малко, наливаме около 1 см желе в купички и чакаме да се втвърди. Подреждаме плодовете върху втвърденото желе и заливаме с течното, така че плодовете да се покрият. Отново оставяме да се втвърди.

Лимоново-портокалов пай
200 г омекнало масло се разбива с 1,5 чаени чаши захар на пухкав крем. Прибавят се едно по едно 3 яйца, след това сокът на 1 портокал и на 1 лимон и настърганите им кори. Всичко се разбърква до получаване на хомогенна смес. Прибавят се 1 чаена чаша брашно с 1 бакпулвер, размесен в него, и 50 грама нишесте. Разбърква се добре. Готовата смес се излива в тава, намазана с мазнина и поръсена с брашно. Пече се в умерена фурна. През това време се приготвя глазура от 1 чаена чаша пудра захар и сока на 1 лимон и на 1 портокал. Разбива се, докато се стопи захарта. Още топъл, паят се залива с тази глазура, поръсва се с настърганата кора от лимона и от портокала и се оставя да изстине. Отгоре се получава хрупкава коричка. Реже се, когато е напълно изстинал.

Лимонова торта
В малка продълговата тенджера от йенско стъкло се реди 1 ред бишкоти. Те се заливат с част от предварително приготвена смес от 2 кофички изцедено кисело мляко, захар на вкус и сока от 3 лимона. Отгоре се слага втори ред бишкоти, отново се залива с млечната смес и така, докато свършат продуктите, като завършваме със заливката. Тортата се слага в хладилник да се стегне. Украсява се с плодове от сладко.

Споделяне във Facebook



Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Публикувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 1   [ 1 мнение ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани, и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
twilightBB Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов