АспиринЪ - Форум за вашето душевно и телесно здраве  

Дата и час: Съб Ное 17, 2018 4:28 am


Публикувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 1   [ 1 мнение ]
Автор Съобщение
 Заглавие: Направи си квас - отгледай си живот
МнениеПубликувано на: Пон Дек 07, 2009 1:31 am 
Administrator
Administrator
Аватар

Регистриран на: Нед Мар 22, 2009 5:23 pm
Мнения: 3650
Направи си квас - отгледай си живот


Какво е квас?

Квасът е първоначалната форма на маята, открита от древните египтяни. Може да се добие от пълнозърнесто пшенично, ръжено или нахутено и друго брашно. Съществува дори ябълков квас. Представлява симбиоза между бактерията лактобациликус (Lactobacillus sanfranciscensis) и гъбичната мая (Candida milleri). Те и бактериите, които правят кисело мляко принадлежат към едно и също семейство. Добрината, която членовете му правят е да преработват сложни за човешкия организъм неща и да ги правят по- леки и полезни. Вложен в приготвянето на пълнозърнест пшеничен хляб, квасът опростява сложните въглехидрати на пшеницата и прави възможно по- качественото и пълноценно усвояването на полезни вещества.

Как се прави квас?

Смесвате вода (най-добре изворна) и пълнозърнесто брашно (пшенично, ръжено,царевично, нахутено и т.н.), докато се получи смес с гъстота между тесто за палачинки и кекс. Най -добре е да се използва стъклен или порцеланов съд. Оставяте сместта да почива на стайна температура. След денонощие половината количество от сместта се изхвърля и се прави захранване на кваса.

Какво е захранване на квас?

На всеки няколко часа част от сместта се изхвърля. Изходното количество се възстановява като се добавят прясно брашно и вода. Това е "захранване". Прави се по веднъж на ден или на по около 5 часа. Ако изберете по- чести захранвания, по- бързо ще получите активен квас.

Кога квасът е жив?

Ще разпознаете, че сте добили активен квас по балончетата, които се издигат към повърхностт на сместта. В своя пик активният, жив квас бълбука и се движи. Това е моментът, в който успешно замесвате жив хляб с квас.

Как се съхранява квас?

Веднъж създали квас не е нужно да го използвате веднага. Можете да"го приспите" като добавите брашно докато го превърнете в твърда, неронлива маса. Оформете я на малки, обли топчета (1-2) см, които оставете да изсъхнат на стайна температура. Така правите сух квас.

Квас можете да съхранявате и в хладилника. Добавяте брашно, докато се сгъсти до нетечно състояние и го оставяте да си спи в хладилника.

Независимо дали е сух или съхряняван в хладилник, можете да го съживите винаги, когато пожелаете. Добавете топла вода, докато получите смес с гъстота между тесто за плалчинки и кекс и направите едно захранване, с което да събудите живинките. Когато сместта започне да се движи и балбука можете спокойно да я вложите в хляб.

Какво се прави с квас?

Много вкусни неща!

Домашен хляб, който има леко киселеещ, особен вкус и е прекрасна, здравословна храна. Бисквити, соленки, палачинки и всякакви други тестени вкусотийки.

Квасът има приложение и като решение на кожни проблеми. Силен е и би било добре, когато го нанасяте върху засегнати области по тялото и лицето си да го размесите с хума и да напоите със сместта тампони марля. Тях можете да оставите да почиват върху местата, които лекувате за по 5-7 минути, веднъж седмично, докато разрешите проблема. Ако усетите парене или упорито щипане- вероятно кожата ви е силно чувствителна и е добре да се фокусирате върху използването на своя квас за замесване на вкусни и здравословни тестени радости.
Деси Колева

Споделяне във Facebook



Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Публикувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 1   [ 1 мнение ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани, и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
twilightBB Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов