АспиринЪ - Форум за вашето душевно и телесно здраве  

Дата и час: Сря Юли 18, 2018 9:05 am


Публикувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 1   [ 2 мнения ]
Автор Съобщение
 Заглавие: Атон анатемoса диетите
МнениеПубликувано на: Чет Ное 17, 2011 11:10 am 
Administrator
Administrator
Аватар

Регистриран на: Нед Мар 22, 2009 5:23 pm
Мнения: 3635
Отец Епифаний хвърля ръкавица на Пиер Дюкан
Атон анатемoса диетите
Кулинар в расо издаде тайните на Светогорското лечебно гурме


Край на мъчителните и опасни диети. Манастирски манджи хвърлят ръкавица на комерсиалните рецепти на лекари и помагат да свалим холестерола и да запазим младостта си. Главният готвач на Атон - отец Епифаний, издаде в книга тайните на Светогорската лечебна кухня. С нея бори протеиновите бомби на французина Пиер Дюкан и ни учи как да се храним без месо за дълголетие. Изданието вече е преведено на английски и руски и се радва на успех в Европа. Продадени са над 35 000 бройки от униката. Предстои до месеци да се появи и на български на нашия пазар. Само преди дни майсторът на манастирското гурме направи показно в Църногорската обител "Св. св. Козма и Дамян" край село Гигинци.

Искам да науча хората да станат още по-близки с тези, които обичат - чрез готвене", обяснява дядо Епифаний. Затова и под всяка своя рецепта поставя някоя мъдрост. Събирал е сентенциите, както и опита си в кулинарията повече от 35 г. в Света гора. Никога не е ходил в готварско училище. Съветите му в кулинарията са прости. Зеленчуците да се режат на дребно, особено лукът. Да се задушават на бавен огън с много търпение, но без да се препържват. Това е тайната на вкусната храна. За да е лечебна обаче, е нужно да вложиш душата си, категоричен е калугерът. "Докато готвим, през цялото време - от събирането на продуктите през нарязването, посоляването и докато се готви и сервира, ние винаги трябва да насочваме мислите си към тези, за които правим всичко това: хората, които обичаме. Всяко едно нещо в готвенето е израз на нашата любов към тях. И на желанието ни да се молим Богу за тях. Затова до дълбока старост всеки човек помни ястията на своята майка, защото тя е готвила за детето си с любов казва монахът.
Дядо Епифаний няколко години прекарва в манастира "Св. Павел" и там помага в кухненската работа на братството. През 1990 г. се мести в Милопотамския скит, който е под опеката на Великата лавра и тогава е бил изоставен и западнал. С монаха Йоаким възраждат обителта. След 1992 г. двамата съживяват и вековната традиция - садят масиви лозя и правят изба за производство на екологично чисто вино. Днес винарната е известна и бутилките с марка "Милопотамос" от Атон са сред популярните на чуждестранния пазар, не само в Гърция.
Дядо Епифаний е основният майстор при приготвянето на храната за празниците на манастирите. Случвало се е да храни по 1500 калугери и гости на големи празници. По покана на гръцки общности е готвил в Париж, в Германия, в Италия и Испания.
Мнозина са се излекували с гозбите му. Затова се решил да издаде кулинарните си тайни в книга, за да са достъпни до всички хора.
В изданието е включил 126 рецепти от менюто на атонските монаси. В тях няма месо, защото 200 дни в годината братствата са на пост. "Манджите съм описал така, както са приготвяни преди стотици години от предците ни. Всеки може да ги сготви, дори да не е хващал никога черпак. Някои ги определят като монашески, други като традиционни средиземноморски. За мен е важно, че не разболяват, а лекуват", скромничи кулинарят в расо. Доказано е, че това са гозби, които свалят високо кръвно, намаляват нивата на холестерола, церят и други болежки. Книгата съдържа рецепти на ястия от риба, варива и зеленчуци. Много от рецептите са илюстрирани с красиви фотоси и подправени с цитати от Библията
Любимата му сентенция гласи: "Мъдрите готвят, преди да огладнеят децата им".
Наскоро кулинарят на Атон направи показно в Гигинския манастир. Той дойде да се поклони в новата църногорска обител в празничен за Гърция ден. Цялата група гости се включиха във вечерната служба, след нея в Светата литургия в 4 ч сутринта на следващия ден. Едва след това дядо Епифаний подхвана тиганите и тавите в трапезарията. Беше решил още преди пристигането си, че ще направи имамбаялдъ на домакините - игумена дядо Евгений и йеромонах Никанор. Докато бъркаше манджата, негови приятели му изпратиха SMS с благодарности. Когато се чу сигналът за съобщението, готвачът на Атон бръкна в расото и извади модерен айфон. Прочете текста и се усмихна. "Спасил съм ги с рецептите, защото останали сами без жените си и трябвало нещо да си приготвят", обясни майсторът, преди да събере всички на трапезата.
"Отворете дома си, поканете приятелите си и гответе заедно, а после заедно седнете на масата, полейте храната с хубаво вино и се радвайте", съветва от сърце светогорският монах кулинар. Припомня думите на св. апостол Павел: "Радвайте се с тези, които се радват", и обяснява, че всички щастливи и радостни моменти в живота ни са придружени от добра храна и хубаво вино.
Анна ГЕОРГИЕВА

Споделяне във Facebook



Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Атон анатемoса диетите
МнениеПубликувано на: Вто Ное 22, 2011 7:11 pm 
Newbie
Newbie

Регистриран на: Сря Сеп 28, 2011 7:44 pm
Мнения: 11
дайте поне една рецепта, де

Споделяне във Facebook


_________________
вицове, съновник, интериорни врати


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Публикувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 1   [ 2 мнения ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани, и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
twilightBB Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов