АспиринЪ - Форум за вашето душевно и телесно здраве  

Дата и час: Пет Дек 14, 2018 12:30 am


Публикувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 1   [ 4 мнения ]
Автор Съобщение
 Заглавие: Журналистка осъди МЗ
МнениеПубликувано на: Нед Юни 20, 2010 10:37 pm 
Administrator
Administrator
Аватар

Регистриран на: Нед Мар 22, 2009 5:23 pm
Мнения: 3653

Споделяне във FacebookВърнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Журналистка осъди МЗ
МнениеПубликувано на: Чет Сеп 16, 2010 11:47 pm 
Administrator
Administrator
Аватар

Регистриран на: Нед Мар 22, 2009 5:23 pm
Мнения: 3653
http://www.segabg.com/online/new/articl ... id=0001201


Здравно министерство се вразумява само със съд

За 4 години борба с рака Ангелина Бонева получи само веднъж безплатно лекарство и успя да осъди държавата
Дина ХристоваАнгелина Бонева е едва на 33 г. От 4 години води война с рака на щитовидната жлеза, а от 3 години и с държавата, за да си извоюва лечение, което по закон трябва да й бъде осигурено безплатно.

През април Ани доби популярност като втората онкоболна у нас след Теодора Захариева, осъдила здравното министерство, че не й е осигурило лечение, и дочакала решението на съда. Административният съд в София реши, че Ангелина Бонева трябва да получи обезщетение от 100 000 лв. за неимуществени вреди, нанесени й от бездействието на здравното министерство. Защото дългото чакане е усложнило заболяването й. Освен това, когато става ясно, че не се знае докога ще чака държавата да й осигури лечение, Ани започва да плаща от джоба си за него.

През юли пък излиза решението на първоинстационния тричленен състав на Върховния административен съд, който постанови, че министерството трябва да изпълни ангажимента си да осигури лечение на Ангелина Бонева и да й осигури необходимия радиоактивен йод. Решението е въз основа на медицинска експертиза, която сочи, че ракът има разсейки в лимфните възли. "В нея се казва, че ако не ми бъде направена операция и в едномесечен срок не мина радиотерапия, прогнозата би била много лоша", казва Ани.

Какво се случи след съда?

Благодарение на решението за пръв път от 4 години Бонева получава безплатна доза радиоактивен йод - 6 капки за 1000 лв. Но от министерството обжалват пред петчленен състав на ВАС, защото според тях тя няма нужда от това лечение и от тази доза.

Освен това решението на съда на практика постановява да й се гарантира точно това лечение. Ако на Ангелина след време й се наложи отново да се подложи на терапия и държавата пак не й я осигури, ще трябва да води ново дело. Здравното министерство обжалва, естествено, и обезщетението от 100 000 лв. за неимуществени вреди.

На всичко отгоре, за да спре практиката пациентите да извоюват полагаемото им се чрез съда, тези дни здравното министерство измисли далеч по-ефективен начин от обжалването. В наредба 34, която казва за кои болести какви лекарства се плащат от МЗ, предстои да бъде изрично записано, че това ще става в рамките на бюджета на ведомството. Което означава, че когато парите свършат, пациентите няма да могат да осъдят министерството, защото то вече изрично ще е уточнило при какви условия осигурява "безплатното" им лечение.

От години заради постоянната липса на достатъчно пари практиката на министерството е да слага годишен лимит на болните, чиито медикаменти заплаща. Това касае хора с рак, редки болести, на хемодиализа, трансплантирани пациенти. Когато Ани се разболява през 2006 г., здравното министерство е определило, че ще осигурява радиоактивен йод за 43-ма души. При положение че хората, които се нуждаят от него са 180. Другите обаче влизат в листа на чакащите и чакат, докато издържат.

"Големият проблем е в липсата на срокове. Държавата съвсем удобно не си е поставила срокове за колко време би трябвало да осигури лекарството", казва Ани. Тя не крие, че по цял свят има такива списъци, има капацитет на леглата и т.н. Но има и добра организация, добро планиране според нея. И има срокове - месец, два, но знаеш кога може да очакваш помощ или да търсиш сам решение за оцеляване. А у нас дават протокол и болният чака до следващия търг или докато си отиде от този свят. Новият търг може да е след половин или една година.

Освен това Ани не разбира и мълчанието на министерството, което отказва да дава обяснения. "Дали липсата е, защото доставките, които са направени чрез търг, вече са изконсумирани, или не са били разпределени правилно заради субективно планиране, дали защото няма фирма вносител... А те дължат това обяснение на тези хора. Ако ти знаеш, че твоето лекарство го няма, ще знаеш кога да търсиш алтернативата, кога и към кого да се обърнеш, а не в последния момент да се чудиш какво се случва", разсъждава Ани.

Когато завежда делото през 2007 г., Ангелина Бонева е била №87 в листата на чакащите за диагностика. "Куриозът е, че, след като вдигнах шум по медиите, здравното министерство увеличи броя на хората, за които ще го осигури, от 43-ма на почти 100. Но пред мен лекарството пак свърши. И още не са ми се обадили. Още чакам, жива съм.

Но знаете ли колко не дочакаха?

Аз мога да изброя поне 10 души. И на тези 10 души съм станала като член на техните семейства. Казахме сбогом на тези хора. Една жена почина, мъжът й звъни и казва: "Помогни ми да ги осъдя, защото отказаха да й дадат лекарството. Не каза: опитаха се да й намерят лекарство, ами директно отказаха и тя много се мъчи. Кой дава право на някакви чиновници да се правят на Господ и да решават кои 43-ма да спасят?!", ядосва се Ани.

Искът й срещу здравното министерство е, че не й е осигурило гарантираното лечение и я е принудило сама да си купува лекарството. Той е разделен на две - за неимуществени вреди и за осигуряване на лечението. Решения на първа инстанция има едва след 2 и 3 години.

"Най-гадното беше, че когато заведох делото, последната държавна поръчка за лекарството беше на 16 октомври 2006 г., а първото пристигна на 16 август 2007 г. 10 месеца не е имало капчица държавна поръчка от него. 10 месеца хората, които са се лекували през този период, са го правили само платено", казва Ани.

Въпреки първите пробиви на пострадалите от здравната ни система в съда хората все още трудно се наемат да водят дела. Те не искат да влизат в продължителни, тежки и несигурни съдебни битки, защото смятат, че заради заболяването си няма да издържат физически, психически и финансово. Все пак Центърът за защита на правата в здравеопазването вече води от тяхно име около 50-ина дела срещу различни пропуски на здравната система. В момента заради неосигурено навреме лекарство по наредбата са насрочени нови две дела, но и двете пациентки вече са починали, водят ги близките им.

Ани признава, че след като е започнала битката, е направена преоценка на нуждите от радиоактивен йод и за 2010 г. е осигурен за 315 души, така че драматични липси сега няма.

Но пък няма други лекарства

В момента не достигат за рак на бял дроб, на черен дроб, на костите, определени медикаменти за левкемия, за меланом. Но практиката на Центъра за защита правата в здравеопазването показва, че който има смелост да заведе дело, нещата за него се решават, а много често и за болните като него.

Пациентски организации отдавна смятат, че голяма част от лекарствата по Наредба 34, които сега минават през здравното министерство, но не са със специални изисквания за съхранение и ползване, спокойно могат да отидат и в здравната каса и да влязат в аптеките. Здравният министър Анна-Мария Борисова обаче каза, че това ще стане, когато се създаде строг ред, по който касата пак ще ги осигурява на най-ниски цени.

Според Ани Бонева нежеланието да се прехвърлят част от тези лекарства към касата е заради финансовите интереси около търговете и комисионите. Например много често т.нар. генерици, които съдържат едно и също активно вещество с оригинала, но трябва да са от 3 до 5 пъти по-евтини, у нас се оказват с цената на оригинала.

За решаване на проблема Борисова заяви и друго свое намерение - да поиска промени в закона за обществените поръчки, що се касае за осигуряването на животоспасяващи лекарства, за да се зареждат те по-бързо и да се намалят до минимум случаите като на Ани. Здравният министър обяви също, че превенцията, навременната диагностика и качественото лечение на раковите заболявания, които у нас придобиват вече размера на епидемия, са приоритет на нейното министерство.

Доказателство са делата, които пациентите продължават да водят. След готвената промяна във въпросната наредба съдебните им опити ще бъдат обречени на неуспех. Докато не бъдат атакувани по съдебен път самата наредба и ограниченията й.

Споделяне във FacebookВърнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Журналистка осъди МЗ
МнениеПубликувано на: Нед Яну 23, 2011 12:47 pm 
Administrator
Administrator
Аватар

Регистриран на: Нед Мар 22, 2009 5:23 pm
Мнения: 3653
Прикачени файлове:
retro-21-01-2011.jpg
retro-21-01-2011.jpg [ 1.29 MiB | Прегледано 2531 пъти ]

ДОСТА СТРАННА СТАТИЯ

ПЪРВО ОПЕРАЦИЯ, ПОСЛЕ БИОПСИЯ. ЛИМФНИ ПЪТИЩА. ЩО ЗА ИЗРАЗИ - СКЪСАЛА СЕ ДА ХОДИ ПО ДОКТОРИ, ЦЪРВУЛ, НАПАДНАЛ Я ДИАБЕТА, БЕЗ ДА ПАЗИ ДИЕТИ, ЗАПОЧНАЛА ДА ПЪЛНЕЕ, СТРЪВНО ОБЖАЛВАНЕ...

Цитат:
ОТВОРЕНО ПИСМО – ПРАВО НА ОТГОВОР
До издателите на в-к Ретро
“ЕМ ЕМ Медиа” ЕООД
До главния редактор на в-к Ретро
г-н Валентин Бояджиев
До читателите

Дами и Господа,
Обръщам се към вас от мое лично име, както и в качеството си на журналист, пострадал, набеден и изфабрикуван от непрофесионализма и мързела на ваш служител и земестник редактор на в-к Ретро – г-жа Мира Радева.
В петък (14 януари 2010, в 14 ч) се отзовах на отправената покана за интервю от вашата журналистка Радева. Поканата получих от нея в предишния ден, като темата на интервюто бе спечеленото дело срещу Министерство на здравеопазването след близо 4 години съдебни битки.
Г-жа Радева се опита да претупа нашия разговор, но все пак тя уважи молбата ми да включи диктофон, за да не допусне грешки, тъй като материята, по която съм поканена е пряко свързана с живота и работата ми. Въпреки незнанието, липсата на информация и подготовка от страна на заместник-главната редакторка, останах с надеждата, че материалът ще бъде отразен подобаващо - честно, безпристрастно и грамотно. Това за жалост обаче – не се случва!
Закупувайки вестника, който сигурно има многобройна аудитория, както заради големия си тираж и обем и заради ниската си цена, оставам с неприятното и обидно чувство на използване от страна на г-жа Радева, както на времето ми, така и на подценяване на смисъла и цената на това да бъдеш журналист! В статията, под която се е подписала вашата заместник редакторка няма нищо отразено от направеното интервю, а същата е откраднала и използвала части от интервюта на журналисти от други медии, като дори не си е направила труда да прочете датите, на които са правени, от кого и защо по смисъл и елементарна логика! Вашата заместник редакторка – г-жа Мира Радева абсолютно безотговорно, непрофесионално и нелепо използва материалите на Зелма Алмалех (Информационна агенция БГНЕС), Елица Тодорова (Здраве.нет), Пламена Бонева (в-к Седмица) и Генка Маркова (в-к 24 часа). Поставянето на заглавието “Пациентите с рак са трън в цървула на държавата!” никога не е казван от мен, а контекста, откъдето е извадена догадката на вашата служителка е най-малкото нелеп, тъй като това интервю е направено в края на 2007-ма година! Фактите описани в статията са неграмотно изнесени, копирани, преработени по мързелив, непрофесионален и нелогичен начин, тъй като са от отминали периоди и не са свързани по никакъв начин с нашето интервю с г-жа Радева!

Ето и фактически несъответствия, които могат да бъдат проверени:
1. Втората онкоболна осъдила държавата почина, но нейните наследници продължават борбата в съда! На другите онкоболни, които са починали по време на делата също наследниците продължават битките в съда! Благодарение на всички тях ситуацията в здравеопазването не само се изяснява, но и се отпускат лекарства, сменя се апаратура и др.
2. Не преди 4, а преди повече от 5 години реших да имам деца! Но това не е обсъждано с ваш представител на медиата! Личният ми живот не е обсъждан с нито един ваш журналист или представител!
3. Началото на заболяването ми не е свързано с пълнеене, а с тежки усложнения, които не бяха открити навреме! Не е възможно и е извън рамките на всякаква логика изречението: “Без да спазвам някакви диети, непрекъснато пълнеех.” Между другото, това също не е обсъждано с вашата редакторка!
4. Никога не ми е правена биопсия! На щитовидна жлеза биопсия отдавна не се прави! Никъде не съм казвала подобно нещо! Аз помагам на болни и страдащи от това заболяване и най-малкото е нелепо да се изкажа по такъв неграмотен начин! Няма как да бъдат забелязани карциноми и лимфни пътища не съществуват! Това се учи в 7-ми и 8-ми клас! Заболяването е напълно лечимо, независимо дали е открито във втора фаза, ако се лекува навреме! Никога никой уважаваш себе си лекар няма да си позволи да каже такава нелепица! Изхождайки от факта, че се лекувам от това заболяване вече близо 5 години - оборва написаното по-горе! Което отново не е обсъждано в редакцията!
5. Намесването на майка ми в статията е по-скоро изтипосано. Още повече, аз знам много точно преди колко време и кога е починала майка ми. И тя не е починала от заболяването, от което се лекувам аз!
6. Радиоактивен йод 131 не може да се намери където ни скимне, а само в 4 болнични заведения в страната! Изразът “Само че го нямаше никъде” не е в контекста на нищо и иде отникъде! Правилният израз е “Не беше планиран, разпределен и доставен в нито една болница, а ние дори нямахме правото до го закупим през 2007 г”
7. С мъжа ми не сме търсили никога връзки за лечението! Двете фирми в страната, които внасят тези изотопи са ясни! Ние се борехме да намерим и да получим медикамента и го заплащахме! Покачването на цената на радиоизотопа е написана неграмотно, защото изотопа не се приема всеки месец! Всеки ден се приемат животоподдържащи хормони, които месечно възлизат на около 5-6 лв! Което между другото не е обсъждано с г-жа Радева!
8. На съпруга ми БЯХА отпуснати средства от банката, с които провеждах досегашното си лечение! Сумата от 11 000 лв е за отминал период! Натрупаните суми по заеми за повече! На мен ми се отказа отпускането на заем, именно заради диагнозата!
9. Диабет не ме е “нападнал”, а се появи впоследствие именно от дългото чакане на изотоп, през времето, в което не се приемат животоподдържащите хормони. Нормалният срок е около 25 дни, но в моя случай дните за 2006-та са над 50, а за 2007 – над 70 дни! Въпреки това обаче, диабетът не е пречка и не е инсулинозависим! Това отново не е обсъждано с г-жа Радева! В целия си съзнателен живот, не познавам човек нападнат от диабет, но познавам пострадали хора от глупостта на някои журналисти!
10. Искът, който беше внесен септември 2007 г е с искане да се осигурият лекарства за диагностика и лечение и за нанесени неимуществени вреди в размер на 50 000 лв! Тъй като искът беше разделен, впоследствие двете дела се спираха, делото за лечение е прекратявано и възобновявано многократно, делата продължиха повече от 3 години и 8 месеца, а доказателствата по тях са над 300 страници! Определянето на сумата по обезщетението е “по справедливост”, а не според нуждите ми! Направете справка в какви срокове се решават такива дела по света и какъв е размера на обезщетенията, които определя съда! Бездействието но Министъра е доказано и в двете дела и именно бездействието му е причина да спечелим и двете дела! Второто дело обаче, гарантира на всички болни лекарства не в рамките на бюджета, а докато и когато им е необходимо и това е определено от лекар-лъчетерапевт!
11. Никога, до ден днешен нямам писмо от един чиновник, каквото и да означава това! Нито едно писмо-отговор или покана не съм получавала от МЗ или представител на Министерски съвет! Това е невероятна измислица! Още по-голяма е, че не искали да ме приемат в сградата си! Коя!? Кога!? Ние се репликираме през медиите, а резултатите са увеличение в пъти на доставки на радиоактивен йод за болниците! А тези въпроси не са обсъждани в редакцията!
12. Въпросът с обезщетението изглежда повече вълнува вашият редактор! Въпреки че точно този въпрос за мен не е толкова важен! Точно затова поне е могла да зададе въпрос към МЗ кога ще го получа, в какви срокове, ще бъде ли обложено с данъци, откъде ще дойдат парите... Видно е, че това не се е случило. Относителният период на изплащане е в рамките на годината! Но тази тема не е обсъждана в редакцията!
13. Усложненията в заболяването са съвсем друга тема, която не е обсъждана с вашия редактор! Диагностицирането на проблемите, последвала операция, установяване на разсейки и последващи терапии не са били обект на разговор в редакцията ви!

Уважаеми Дами и Господа,
Нелепо, нахално, безотговорно, непрофесионално и цинично е изпълнена задачата поставена от вас към екипа на изданието, тъй като неистинската и некоректно представена лъжа за истина е изцяло за моя сметка! Аз отказвам да я платя и затова смятам да търся правото си на отговор и извинение от вашата редакция както в писмен, така и във вид, който да достигне до вашите читатели! Така представения от вашата медиа материал доказва твърдението на мои приятели и колеги, че въпреки желанието ми да уважа поканата на в-к Ретро, с цел – да не пишете глупости, разбирането ми за създаване на новина и полезност за читателя, ще бъде без смисъл, а поведението на „журналиста” Мира Радева – мързеливо, неграмотно, незряло, некоректно, безотговорно и непрофесионално и засяга интелигентността на българския читател. Г–жа Радева умишлено ме представя неграмотна, арогантна и глупава, омаловажава постигнатото от екипа на Центъра за защита правата в здравеопазването и подкрепата от страна на всички медии отразявали безпристрастно и професионално проблема и помогнали в неговото решаване.
Тъй като изразявам съмнение, че това писмо ще бъде отразено на вашите страници, смятам да го публикувам открито в медийното пространство, за да достигне до всички читатели в страната.

Ангелина Бонева

Споделяне във FacebookВърнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Журналистка осъди МЗ
МнениеПубликувано на: Нед Яну 23, 2011 2:36 pm 
Administrator
Administrator
Аватар

Регистриран на: Нед Мар 22, 2009 5:23 pm
Мнения: 3653

Споделяне във FacebookВърнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Публикувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 1   [ 4 мнения ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани, и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
twilightBB Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов