АспиринЪ - Форум за вашето душевно и телесно здраве  

Дата и час: Нед Сеп 24, 2023 1:23 am


Публикувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 1   [ 5 мнения ]
Автор Съобщение
 Заглавие: Съветите на д-р Вълов
МнениеПубликувано на: Съб Мар 26, 2011 5:00 pm 
Administrator
Administrator
Аватар

Регистриран на: Нед Мар 22, 2009 5:23 pm
Мнения: 3805
Sanket Petko Valov
!!! Мили хора, понеже тук сме много, като лекар ви подавам сериозна информация...преценете дали и как да се възползва от нея...а ако искате слушайте и вярвайте на телевизията ! Споделете го и с хората си ! В момента радиационния фон в България е повече от 4 пъти над нормата !
Няма причина за паника, но съветите, които... аз и моите близ...ки вече спазваме, са :
1) Избягвайте разходките навън, освен ако не е наложително...за малките деца е задължително да не излизат !
2) Не яжте никакви листни зеленчуци - спанак, салати, марули и пр.
3) За възрастните - да се пие по една капка йодна тинктура в чаша с вода всеки ден, за малките деца - посъветвайте се с педиатрите си, но най-вече не ги водете на......вън !
Това е за следващите 2 седмици...ако има промяна, ще пиша пак !
Прикачени файлове:
ради.jpg
ради.jpg [ 4.53 KiB | Прегледано 13172 пъти ]

Прикачени файлове:
Copy of valov.jpg
Copy of valov.jpg [ 157.06 KiB | Прегледано 13075 пъти ]

Споделяне във FacebookВърнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Съветите на д-р Вълов
МнениеПубликувано на: Съб Мар 26, 2011 5:48 pm 
Newbie
Newbie

Регистриран на: Нед Яну 30, 2011 8:57 pm
Мнения: 4
Мисля, че приемането на йодна тинктура, дори когато е една капка дневно, не е по-безопасно от самата радиация, дори и тя да е четири пъти над нормата. Вместо този неорганичен йод, е по-добре да приемаме водно-спиртен извлек от зелени орехчета и друг - от обелените шлюпки на презрелите орехи. В някои билкови аптеки могат да бъдат намерени под латинското наименование Juglandi. Хапвайте и повече орехови ядки.

Споделяне във FacebookВърнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Съветите на д-р Вълов
МнениеПубликувано на: Сря Апр 06, 2011 10:39 am 
Administrator
Administrator
Аватар

Регистриран на: Нед Мар 22, 2009 5:23 pm
Мнения: 3805
Прикачени файлове:
IOD.jpg
IOD.jpg [ 105.16 KiB | Прегледано 13112 пъти ]

Споделяне във FacebookВърнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Съветите на д-р Вълов
МнениеПубликувано на: Пон Апр 11, 2011 8:24 am 
Administrator
Administrator
Аватар

Регистриран на: Нед Мар 22, 2009 5:23 pm
Мнения: 3805
http://www.bnsa.bas.bg/bg/emergency/iodine
Йодна профилактика

Йодна профилактика при аварии, свързани с изхвърляне на радиоактивен йод в околната среда.

ЙОДНА ПРОФИЛАКТИКА - превантивна защитна мярка с цел да не се допусне увреждане на здравето на хората в резултат на натрупването на радиоактивен йод в щитовидната жлеза при възникване на ядрена или радиационна авария.

Йодна профилактика се извършва чрез приемане на таблетки, най-често калиев йодид (KI), съдържащи стабилен (нерадиоактивен) йод. По този начин предварително се насища (“блокира”) щитовидната жлеза със стабилен йод и се предотвратява попадането на радиоактивен йод в нея при дишане или поглъщане на вещества (храна, мляко, вода), замърсени с радиоактивен йод в резултат на ядрена или радиационна авария.

Изискванията и редът за прилагане на йодна профилактика са определени със съответни нормативни актове.

ЙОДНА ПРОФИЛАКТИКА НЕ СЕ ПРИЛАГА САМОВОЛНО И БЕЗ ИЗРИЧНО УКАЗАНИЕ ЗА ТОВА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО.

Йодът е химичен елементи с атомен номер 53 в Менделеевата таблица (“йод” в превод от гръцки означава “виолетов”). Този елемент е открит през 1811 г. и има само един стабилен (нерадиоактивен) изотоп с масово число 127 (йод-127). Естествен йод се съдържа в земната кора (10-4%), в морската вода и водораслите. Йодът и негови съединения се използват в медицината и фармацевтиката. Спиртният разтвор на йода (йодна тинктура) има антисептични свойства. Известни са 22 радиоактивни изотопа на йода с масови числа в интервалите (117-126) и (128-139). Те се получават по изкуствен начин при делене на ядреното гориво в атомните реактори или при ядрени реакции. Радиоактивните изотопи на йода (йод-131, йод-125, йод-129 и др.) намират много широко приложение - главно в медицината (нуклеарна диагностика и терапия) и науката.

От гледна точка на радиационната защита най-важният радиоактивен изотоп на йода е йод-131 (период на полуразпадане 8 дни), на който в случай на ядрена или радиационна авария се отделя особено внимание. Значителна част от активността на радиоактивните вещества, които могат да бъдат изхвърлени в околната среда при ядрена авария в атомна централа, се формира именно от йод-131. Други радиоактивни изотопи като йод-132, йод-133, йод-134 и йод-135, имат по-малко време на живот и техният принос е по-малък спрямо този на йод-131 при вътрешно облъчване на човека.

Друга особеност на йода е, че той относително лесно и бързо може да проникне в мляко (по веригата “трева / фураж - животно- мляко - човек).

Щитовидната жлеза е с много малка маса (около 20 г средно за човек) и когато в нея се натрупа радиоактивен йод (йод-131), това води до голямо дозово натоварване (висока погълната доза) на този критичен човешки орган.

В първите часове след възникване на ядрена или радиационна авария радиоактивният йод-131 постъпва в организма главно чрез вдишване, при което сравнително бързо прониква в кръвта За да се предотврати натрупването на йод-131 в щитовидната жлеза се използват таблетки от калиев йодид, за да се насити предварително щитовидната жлеза със стабилен (нерадиоактивен) йод и по този начин да се блокира последващо постъпление на радиоактивен йод в нея. Радиоактивен йод-131 може да попадне в човешкия организъм и по хранителната верига, но това е възможно да се случи на по-късен етап след възникването на ядрена или радиационна авария. Освен йодна профилактика, за ограничаване на облъчването на населението могат да се предприемат и други превантивни защитни мерки като: прекратяване или ограничаване на консумацията на замърсени с йод-131 хранителни продукти; засилен контрол на мляко, вода и основни храни; други организационни и административни мерки.

За да бъде ефективна, йодната профилактика трябва да се проведе своевременно, като се има предвид времето, за което стабилният йод (във вид на таблетки калиев йодид) се натрупва в щитовидната жлеза. Това време зависи от биологичните и физиологичните особености на отделния човек, включително от възрастта и пола. Скоростта на натрупване на радиоактивен йод-131 в щитовидната жлеза на деца и бременни жени е по-висока в сравнение с останалите групи от населението. Критична група са новородените и децата до 12 годишна възраст, бременните жени и майките - кърмачки. За възрастни хора над 45 години се приема, че рискът при облъчване на щитовидната жлеза от йод-131 е минимален и за тях йодната профилактика не е задължителна.

Установено е, че най-ефективна е йодната профилактика, ако се проведе в рамките на един до два часа след възникването на ядрена или радиационна авария, чиито последствия налагат да се приложи такава защитна мярка за населението. Ако йодната профилактика се проведе след 5-тия час от началото на аварията, ефективността на защитната мярка намалява 10 пъти.

Съгласно Наредбата за аварийно планиране и аварийна готовност при ядрена и радиационна авария йодната профилактика (блокиране на щитовидната жлеза със стабилен йод) е основна защитна мярка за персонала (на съоръжението и аварийните екипи) и населението. В страната е създадена организация за провеждане на йодна профилактика и са осигурени таблетки калиев йодид за тази цел. Схемата и реда за прилагане на йодна профилактика са определени в Националния авариен план.

В Наредба № 28 на МЗ са определени условията и реда за медицинско осигуряване и здравни норми за защита на лицата в случай на радиационна авария, включително нивата на намеса и дозировката на таблетки калиев йодид при прилагане на йодна профилактика за следните 6 групи от населението: новородени до 1 месец, новородени до 2 месеца, деца до 3 години, деца от 3 до 12 години, младежи и възрастни от 12 до 45 години, бременни и кърмачки. Една стандартна таблетка калиев йодид е 65 mg и съдържа 50 mg стабилен йод (йод-127). Дозировката на приеманите йодни таблетки е различна за всяка една от 6-те групи от населението и е определена в Наредба № 28 на МЗ. 1 грам стабилен йод е максималното количество, което е допустимо да приеме човек в продължение на 10 дни при провеждане на йодна профилактика. Това означава, че лица от населението на възраст над 12 години не трябва да приемат повече от 2 таблетки калиев йодид (2 по 65 mg) дневно, при което продължителността на йодната профилактика не трябва да бъде повече от 10 дни. За останалите групи от населението дневната дозировка е от 2 до 8 пъти по-малка (за новородени до 1 месец се разрешава еднократно само една четвъртинка от стандартна таблетка 65 mg калиев йодид).

Йодните таблетки се вземат след консултация с лекар при следните заболявания:

- нарушение на функциите на щитовидната жлеза;
- бронхиална астма;
- бъбречна недостатъчност;
- имунна недостатъчност.

Децата под 1 годишна възраст, бременните жени, кърмачките и хората, страдащи от нарушение на функциите на щитовидната жлеза трябва да вземат йодните таблетки под лекарски контрол.

Начин на употреба на йодните таблетки:

Вземат се след ядене, като се натрошават и поемат с много течности, за да се избегне или намали нежелано дразнене на стомашно-чревния тракт.

Възможни странични ефекти при приемане на йодни таблетки:

- метален вкус;
- гадене и повръщане;
- стомашно неразположение;
- диария;
- зачервяване на кожата;
- сърцебиене.

Йодните таблетки предпазват само щитовидната жлеза от попадане на радиоактивен йод в нея, но не защитават от други радиоактивни вещества, които могат да бъдат отделени при ядрена или радиационна авария.

Отговорността за осигуряването, съхраняването и раздаването на таблетки калиев йодид за защита на населението в случай на ядрена или радиационна авария е възложена на Министерството на извънредните ситуации (МИС) чрез Главна дирекция “Национална служба Гражданска защита” и нейните териториални звена, както и на органите на местната администрация и местното самоуправление.

За населението в Република България са осигурени необходимите количества йодни таблетки в съответствие с нормативните изисквания за аварийно планиране и реагиране при ядрена или радиационна авария.

Споделяне във FacebookВърнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Съветите на д-р Вълов
МнениеПубликувано на: Чет Апр 14, 2011 10:18 pm 
Sr. Member
Sr. Member
Аватар

Регистриран на: Сря Юни 10, 2009 8:31 pm
Мнения: 463
Местоположение: Добрич
Десислава написа:
Sanket Petko Valov
!!! Мили хора, понеже тук сме много, като лекар ви подавам сериозна информация...преценете дали и как да се възползва от нея...а ако искате слушайте и вярвайте на телевизията ! Споделете го и с хората си ! В момента радиационния фон в България е повече от 4 пъти над нормата !
Няма причина за паника, но съветите, които... аз и моите близ...ки вече спазваме, са :
1) Избягвайте разходките навън, освен ако не е наложително...за малките деца е задължително да не излизат !
2) Не яжте никакви листни зеленчуци - спанак, салати, марули и пр.
3) За възрастните - да се пие по една капка йодна тинктура в чаша с вода всеки ден, за малките деца - посъветвайте се с педиатрите си, но най-вече не ги водете на......вън !
Това е за следващите 2 седмици...ако има промяна, ще пиша пак !
Прикачени файлове:
ради.jpg

Прикачени файлове:
Copy of valov.jpg
Това е смешно ! Този човек даже не пише грамотно, какъв лекар е ???? Ако пък наистина е лекар, то жална ни майка, ако попаднем на такива и чакаме помощ !

Споделяне във FacebookВърнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Публикувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 1   [ 5 мнения ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани, и 2 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
twilightBB Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов