АспиринЪ - Форум за вашето душевно и телесно здраве  

Дата и час: Пет Дек 08, 2023 8:23 am

Публикувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 1   [ 3 мнения ]
Автор Съобщение
 Заглавие: Откриха тайната на добрия нощен сън
МнениеПубликувано на: Сря Авг 11, 2010 9:46 pm 
Newbie
Newbie
Аватар

Откриха тайната на добрия нощен сън

Американски учени направиха крачка напред в разгадаването защо някои хора могат да спят спокойно въпреки шума на модерния живот. Процес, протичащ в мозъка, играе ключова роля за блокирането на шума по време на сън и изглежда, че той е по-ефективен при някои хора, смятат изследователите. Този процес може да се засили чрез терапия, медикаменти или електронни устройства, отбелязват учените от Харвардския университет.

Американските учени изследвали 12 здрави доброволци в продължение на три нощи. Първата нощ било тихо, но през втората и третата се чувало звъненето на телефони, шум от коли и самолети и звуци от болничната апаратура, пише БГНЕС. Те били наблюдавани всяка вечер с помощта на електроценцефалограма (ЕЕГ), чрез която се записвала електрическата дейност на мозъка.

Изследователският екип с ръководител д-р Джефри Еленбоген от Харвардското медицинско училище в Бостън установили, че т. нар. „вретено на съня" блокира ефектите от звуковата и друга сензорна информация, преминаваща през мозъка.

Хората с най-високи сънни вретена през тихите нощи било по-малко вероятно да бъдат събудени от шумове през втората и третата нощ, а някои от тях дори не съзнавали, че сънят им е нарушен, обяснява д-р Еленборген. Учените се надяват да използват откритието, за да засилят естествения мозъчен ритъм, който предпазва съня.

Споделяне във Facebook

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие: Re: Откриха тайната на добрия нощен сън
МнениеПубликувано на: Чет Яну 22, 2015 12:42 pm 
Newbie
Newbie
Аватар

аз имах нарушен сън, се пробуждах от всеки звук. и си мислих, че е от стреса. до като старият матрак не ни се деформира тотално и ни се наложи да го сменим. с мъжа ми решихме да не икономичен на добрия сън и си поръчахме http://www.brava.bg/matrak-bambuk-18-sm-dormeo, не веднага свикнах да спа на него, но след 1 седмица, почнах все по-рядко и по-рядко да се събуждам. вярно, че и на работа ми се поуспокоиха нещата и по-малко се стресирам, но мисля, че в комплект с удобството и спокойствието успях да си нормализирам съня. за което, много се радвам. :)

Споделяне във Facebook

Върнете се в началото
 Профил  

Заглавие: Re: Откриха тайната на добрия нощен сън
МнениеПубликувано на: Вто Авг 02, 2016 9:42 am 
Newbie
Newbie

Съгласен съм с горният пост. Един от най-важните фактори за здрав сън е хубавият матрак. Поради невъзможност да отделя 1000лв за качествен матрак от мемори пяна, реших да си взема най-обикновен топ матрак , който за щастие ми реши напълно проблемите.

Споделяне във Facebook

Върнете се в началото
 Профил  

Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Публикувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 1   [ 3 мнения ]