АспиринЪ - Форум за вашето душевно и телесно здраве  

Дата и час: Сря Яну 26, 2022 4:08 pm


Публикувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 1   [ 1 мнение ]
Автор Съобщение
 Заглавие: Актуални са по-небрежните и по-леки прически
МнениеПубликувано на: Сря Дек 30, 2009 11:15 pm 
Administrator
Administrator
Аватар

Регистриран на: Нед Мар 22, 2009 5:23 pm
Мнения: 3728
Стилист Капанов: Актуални са по-небрежните и по-леки прически
Агенция "Фокус"
Какви са актуалните официални прически за новогодишната нощ? Какви са последните тенденции за формата и цвета на косата? Претенциозни клиентки ли са българките? По тези и други въпроси Агенция „Фокус” разговаря със стилист Кръстю Капанов.

Фокус: Г-н Капанов, какви прически ще бъдат актуални през новогодишната нощ?
Кръстю Капанов: Аз имам теория, че фризьорът, на който сте се доверили, трябва винаги да предлага това, което е най-подходящо за съответното лице. Един фризьор трябва да знае каква дължина на косата прилича на съответния човек, каква прическа за ежедневието, как да направи така, че прическата лесно да се поддържа. Когато става въпрос за официална прическа в новогодишната нощ, тогава лесно прическата да може да се трансформира в официална и прическа, предназначена за празнични случаи. Това означава, че първо трябва да се знае за къде е предназначена тази прическа, дали е предназначена за планина, в семейна обстановка, на официално място, където ще има различни официални лица. Най-важното е човекът, който носи прическата, да се чувства добре, прическата да бъде направена специално за това лице, да не бъде копирана откъдето и да било, да синхронизира с тоалет и грим – да бъдат в един стил. Прическата трябва да бъде направена специално за това лице, а не носещият прическата да се чувства неудобно и да мисли дали тя вече се е развалила и че прическата е нещо чуждо, което стои на главата му. Прическата да е създадена специално за това лице означава, тя все едно да не е правена от фризьор, а така се е родила тази жена или този мъж. Официалната, както и ежедневната прическа, са неразделна част от стила на съответния човек. Той трябва да носи прическата с удоволствие, така да стои тя на него, че той да се чувства удобно, добре и да носи настроение.
Фокус: Разбира се, че всичко е строго индивидуално, но все пак какви са последните тенденции в официалните прически?
Кръстю Капанов: Аз получавам от цял свят тенденциите за 2010 година. Вижда се като тенденция при прическите, тя не зависи от дължината на косата, вижда се по-небрежната прическа, по-естествената прическа. Прическа, която говори едновременно за небрежност и стил, която говори за не така скована прическа. Става дума за прическа, която е лека и за естествен и непринуден стил, който позволява на всяка една жена да се чувства удобно и да не личи, че има нещо чуждо върху нея. Не трябва да има много лак, да няма много сковани неща. Има много къдрави коси, които са направени с преси, маши, ролки. Не само правите коси са модерни, както беше досега – изключително и само правите коси. Модерни са коси, които са полувдигнати, изцяло прибрани, пуснати. Зависи от настроението, формата на лицето. Да не се пренебрегва домашната обстановка, тя също задължава прическата да има един добър вид.
Фокус: Това означава ли, че по празниците трябва да сме с по-небрежно спуснати коси?
Кръстю Капанов: Не само със спуснати коси. Напротив – трябва да има всякакъв вид коси. Трябва да има най-вече прибрани коси, защото прибраната коса говори за официална прическа. При някои жени има особености и някои детайли в лицето, които смущават изцяло вдигнатата коса – щръкнали уши, не дотам добър източен и издължен врат. Косата може да бъде половината вдигната, половината пусната, трябва да има разнообразие в прическите – да има и вдигнати, и полупуснати, и изцяло пуснати коси. Колкото до това дали да бъде небрежна – това е актуалното в момента. Повечето прически са по-небрежни и по-леки.
Фокус: Споменахте, че не е необходимо да използваме много лак. В тази връзка актуални ли ще са буклите?
Кръстю Капанов: Това означава да се лишим от тези прически, които се правеха преди години, както и по време на абитуриентските балове, когато се слага неимоверно количества лак и косите стоят неестествено вдървени и хората се чувстват неудобно. Прическата може да бъде трайна, когато е на букли, в зависимост от това дали ще бъде направена с ролки, маша, преса и други прибори, които правят буклите. Ако те се отпуснат, те ще бъдат по-красиви. Прическата ще бъде така актуална, както направена от фризьора, на когото сте се доверили, така и ако съответното лице няма възможност да отиде на фризьор, а иска да изглежда добре. По съвета на своя фризьор как да навият косата си за празничната вечер, могат да приберат косата си с фиби, фуркети, шноли, аксесоари, които съответстват на аксесоарите в празничната нощ, но в никакъв случай буклите няма да се развалят.
Фокус: Какви са последните тенденции във фризьорството по отношение на формите и цветовете?
Кръстю Капанов: Цветовете са много разнообразни, особено кичурите. Преди години, като се споменаваха кичури, всеки смяташе, че те трябва да бъдат обезателно бели. Това нещо отдавна се разсея. Кичурите трябва да бъдат така, както говорихме преди малко за прическата. Ако лицето изисква средна коса, то да бъде постигнато със средна дължина. Има особености, които допринасят за това лицето да изглежда по-добре. Ако човекът предпочита късата коса, ако той е спортист, човек, който няма време, който е ангажиран, той иска да има една къса коса, която изисква минимални грижи. Дългата коса изисква повече грижи и поддържане. С помощта на своя фризьор, човек може да получи точния съвет как да поддържа дългата си коса. Цветът на косата също е съобразен с някои особености на лицето. Ако имате мургаво лице, не може да сложите пепелив цвят или студени тонове. Ако имате червенина или светло лице, не може да си сложите червени или топли тонове. Цветовете на косата също са от значение с индивидуалността, както и очите. Сини, пъстри очи трябва да се съотнесат с тези неща, както и гардеробът, който вие предпочитате. Като цяло модата е в топлите тонове, есенно-зимните цветове – кафяво, златисторусо, червено.
Фокус: Какви грижи трябва да полагаме за косата си в студеното време?
Кръстю Капанов: Използвайки дните преди празника, когато имаме нужда от подготовка, може спокойно вършейки къщната работа, да сложите съответната маска за суха коса или продукти за цъфнали краища. Може да сложите продукти, които помагат за стабилизирането на косъма и едновременно с това могат да се използват, ако косата трябва да се навие на ролки в полувлажно състояние. Има много продукти, но всяка една фирма или марка има продукти за всеки един тип коса и това трябва много стриктно да се спазва. Ако вашата коса е суха, мазна, изтощена, сега е моментът да се използват дните. Разбира се, най-близките не бива да ви виждат във вид, в който и вие не бихте искали да видите любимия човек. Хубаво е това да се прави в банята. Трябва да има уважение към партньора, той да се зачита и в този момент. Имам клиентки, които не искат да се виждат през прозореца, защото им се прави боя и те не искат да се виждат в лош вид. Представете си, че не искате новият приятел, с когото скоро сте се запознали, да ви вижда във вид, който ви е неприятен.
Фокус: Станаха ли напоследък много фризьорите? Днес всеки може да отвори салон. Трябва ли това да е така?
Кръстю Капанов: Само преди един час бях в Националната занаятчийска камара на съвещание на председателите, аз съм председател. В момента се подготвя Закон за изменение и допълнение на Закона за занаятите, който ще бъде в ущърб на занаятчиите, ако се приеме такъв, какъвто го предлага група от Министерството на икономиката. Този закон не е в интерес на обществото.
Фокус: Какво предвиждат промените и какви са вашите искания?
Кръстю Капанов: Исканията ни са законът да остане такъв, какъвто е. Такъв е законът в цяла Европа. Майсторското свидетелство е документ, който гарантира качеството на работа във всеки един фризьорски, козметичен салон, маникюр, педикюр и всички 127 занаяти. Аз получих няколко жалби от граждани, които са посетили няколко обекти, които са регистрирани по Търговския закон, но работят хора, които нямат документ, с който да докажат своята правоспособност.
Фокус: Какви промени предвижда изменението на закона?
Кръстю Капанов: Да останат занаяти в миналото, занаяти от 17-18 век. Занаятчийството в Европа е един от стълбовете на средното съсловие, закон, който гарантира работа на хиляди хора, закон, който носи печалба на държавата и защитава интересите на обществото. Нека да има повече фризьорски салони, стига те да работят така, както работят повечето от тях – с майсторско свидетелство, с доказани качества на хората, които работят. В занаятите не са само фризьори, а и обущари, шивачи, компютърни специалисти и много други.
Фокус: Претенциозни ли са българските клиентки? Променили ли са се техните изисквания през последните години?
Кръстю Капанов: Нормално е да са претенциозни. След като плащат пари е редно да са претенциозни. Човекът, който взима парите накрая трябва да знае клиентът, който плаща парите, дали е доволен или не, защото на следващия ъгъл го чака другият фризьор, на когото няма да му е безразлично дали клиентката си е тръгнала доволна или не и следващия път тя няма да повтори там. Искам да поканя всички занаятчии да покажат своето майсторство на следващите изложби и панаири и да покажат своето изкуство в Европа, както сме го правили през миналата година. През следващата година ще разширим този кръг. Много здраве на тях и на техните семейства, както и успехи. Когато се появя във Фейсбук, за секунда излизат хиляди хора, които искат да се доближат до мен, искат да учат и да се развиват. Нека младите хора да се учат и да се развиват, сега сме в XXI век. Конкуренцията дава възможност на всички да се развиват и да се учат, а не да стоят на едно място.
Аделина ГЕОРГИЕВА

Споделяне във FacebookВърнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Публикувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 1   [ 1 мнение ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани, и 2 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
twilightBB Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов