Къркането пази от артрит сряда, 28 юли 2010
Лондон
Редовната консумация на алкохол не само потиска симптомите на ревматоидния артрит, но и намалява риска от появата му, сочат резултатите от британско изследване, цитирани от Франс прес и Би Би Си, съобщи БТА. Учени от университета на Шефийлд изследвали състоянието на 873 пациенти, страдащи от ревматоиден артрит, и го сравнили с това на други 1004 души, които не са засегнати от болестта.
Участниците били интервюирани колко често са пили алкохол миналия месец. Освен това те минали рентгенови прегледи и кръвни изследвания. Ставите им също били подробно изследвани. Пациентите, които често бяха консумирали алкохол, имаха по-слаби симптоми на болестта в сравнение с онези, които рядко бяха пили или въобще не бяха сложили капка алкохол в устата си, заяви ръководителят на изследването, ревматологът д-р Джеймс Максуел.
При участниците, които редовно са консумирали алкохол, рентгеновите прегледи показаха по-малко увреждания на ставите, а кръвните тестове - по-малко възпаления. Тези пациенти се оплакваха и от по-малко ставни болки, допълни той. За пръв път се доказва, че консумацията на алкохол може да потисне тежката форма на болестта.
Сходни резултати бяха получени при изследвания върху мишки, които са погълнали вода, смесена с етанол. Учените освен това констатирали, че за въздържателите рискът от ревматоиден артрит е 4 пъти голям, отколкото за хората, които пият алкохол 10 дни в месеца. Алкохолът потиска имунната система и това може да повлияе върху развитието на ревматоидния артрит, отбеляза д-р Максуел.
Резултатите от изследването са публикувани в Rheumatology.
АСН
Споделяне във Facebook