АспиринЪ - Форум за вашето душевно и телесно здраве  

Дата и час: Съб Май 15, 2021 9:56 pm


Публикувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 1   [ 2 мнения ]
Автор Съобщение
 Заглавие: ЕВРО - НОРМИ И БГ - ПРАКТИКИ
МнениеПубликувано на: Нед Авг 08, 2010 5:17 pm 
Newbie
Newbie

Регистриран на: Съб Апр 25, 2009 4:23 pm
Мнения: 34
Новите и по-строги изисквания изправиха едни срещу други фармацевти и собственици на аптеки Министърът на здравеопазването Анна-Мария Борисова няма да подпише проекта за изменение на превърналата се в ябълка на раздора Наредба щ28 за работата в аптеките.
>>>>>>

######################################################################

Всъщност тя битката изобщо не е спирала!

До сега - все в полза на крупния капитал, лобистите, мафиотите, корпоротивните интереси и ...
Можете да се запознаете с цялата статия,а тук ще коментираме само определени тексове -
Новите и по-строги изисквания изправиха едни срещу други фармацевти и собственици на аптеки

Ако само фармацевти бяха собственици на аптеки, нямаше изобщо да се води този спор! При изстрадан, извоюван и приложен Закон за Съсл.Орг. на маг-фарм.; при наличен чл.двеста и някой си от Закона за лекарствата и аптеките; при тотално-недопустима вертикална интеграция ПРОИЗОДИТЕЛ /завод, производствено преприятие / - ТЕ /склад/ - ТД / аптеки /...и последвали 99 промени на Закона и наредбите...за какво говорим?!
Събрани сме в БФС на базата само на една диплома – частници и наемни, дребни търговци, едровици, производители, научни работници, държавни служители в болници и диспансери, в представителства.... Толкова сме разнопосочни, разединени и тесногръди, че позволихме НЕПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ да превземат бранша и сега ще търпим последствията!
На една РЕГУЛИРАНА ПРОФЕСИЯ са нужни етични хора и точни правила! Един магистър професионалист ще се справи във всяка ситуация. Тези, дето не отбират от управление, да наемат такъв специалист; а ако не го направят - "регулацията" го помита! Не е нужно всички да сме собственици! Не е срамно да работиш за някого, но той трябва да е колега - магистър! - да е на ясно какво е това фармацевтична грижа и как да я предостави като фарм. услуга!
Министърът на здравеопазването Анна-Мария Борисова няма да подпише проекта за изменение ....Асоциацията на собствениците на аптеки (АСА) настоя този текст да бъде променен. БФС се противопостави."Няма да оставим на мира министър Борисова.
Ще търсим всички възможни средства да стигнем дори до по-високо ниво. " Така председателят на АСА Николай Костов се закани на Анна-Мария Борисова.На последната среща между АСА и БФС тя отказа да вземе страна в разразилия се спор.

Кое е това по-високо ниво?! Г-н Костов?! Не сте платили достатъчно на някого или не на този,на когото трябва, или още желаещи изкочиха на хоризонта? Предлагам да се обърнете към Евро-Комисиите и Евро-парламента, че тогава да Ви натрият носа за несъответствие и неприлагане на Евро-стандартите при хармонизиране на Законите! Евро-теории и БГ-практики! АСА и чиновниците от МЗ са на едно мнение.
Как започна всичко?
Двете най-влиятелни nono: фармацевтични организации - Български фармацевтичен съюз и Асоциацията на собствениците на аптеки, застанаха една срещу друга по няколко спорни точки в Наредба 28 и измененията в Закона за лекарствата.За Министерството на здравеопазването проблем няма.?! Това потвърдиха за в. "Пари" представители на институцията. Двете спорещи организации трябвало да се разберат помежду си.

1.НЕДОПУСТИМО И ПРОТИВОЗАКОННО е да препращаш проблема за "доразбиране" между законната и легитимната съсловна организация БФС и неформалната такава АСА!
Това е все едно да карат Лекарския съюз да се договоря със Сдружението на екстрасенсите и Собствениците на помещенията в поликлиники и болници, кой и как да упражнява професия?!
2.Нека МЗ да кажат по чие настояване искат да променят Закона и поднормативните актове; Какво гласи Европейския Регламент, който цитират и какво дефакто изисква той?
3.БФС е единствената Законова, легитимна и
представителна организация на маг.фарм. и НЕ МОЖЕ да бъде поставяна на едно ниво с АСА - нефомалната оганизацийка. Още повече, че за да имат право да упражняват професията си, АСА-ците по Закон,са задължени да членуват в БФС; а Уставът им като неформално сдрружение НЕ ТРЯБВА да противоречи на Законовия такъв!

Проблемът със собствеността - Друга спорна точка.
Според сега действащия закон една фирма има право да притежава до 4 клона на една и съща аптека. Обаче няма ограничение колко фирми може да има един собственик. На практика се получава така, че един мениджър може да стопанисва повече от 4 аптеки чрез различни фирми.
От БФС настояват ограничението да остане, като имат солиден аргумент. Те се позовават на решение на Европейския съд от 19 май 2009 г., което гласи, че всякакви ограничения по отношение пазара на лекарствата в страните членки на ЕС са допустими.
Според съда лекарствата не са обикновен вид стока и конкурентният търговски принцип не важи за тях.
АСА насотява за пълна либерализация на пазара у нас, което щяло да доведе до по-добра финансова стабилност на аптеките. БФС обаче твърди, че свободният пазар на лекарствата означава ...Постепенно аптеката да се превърне от здравно заведение в търговски обект, което ще влоши качеството на фармацевтичната услуга", казва председателят на БФС Мирослав Ненчев.

Тук е ясно като бял ден - тоталната либерализация, която искат АСА ще доведе до монополизация на сектора! От друга страна, повечето "верижки" се надяват на навлизането на външни нвеститори. Искат да продават - колкото повече, толкова повече! Но..., на тоя етап, КАТО ЦЯЛО, няма интерес към България като инвестиционна дестинация!
То, ако беше друго яче, досега вертикалните и хоризонталните "верижки" на НЕПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ,/включая и самолетаджията/ отдавна, отдавна да си бяха продали бизнеса!
Реално погледнато и ограничението до 4 аптеки на 1 фирма не създаваше Бог знае какви пречки за тук играещите на фарм.пазар, освен разходите по регистрация на повечко търговски дружества! По-скоро това е стряскащо за потенциалните външни инвеститори! Естествено, че юнаците се надяват, отпадайки карето от аптеки, да провокират и привлечат външни КРУПНИ вериги. А ако не стане, просто ще се оформят поне 2 монополиста! Софарма и Актавис в последствие - след като си прибере "Хигия" и част от аптеките на "колегата" с по-по-най-бързи коли, самолети, въртолети, яхти и ...
Срамното за БГ-управляващите / и предишните и сегашните/ е, че при явно заобикаляне и потъпкване на Законите, не предприемат адекватни мерки.
Много и дълго още се бъдем "прокълнати" в ЕВРО - структурите си по отношение на корупция, съд, прокуратура и т.н.
Други пробойни"Законът и наредбата са компромисни варианти след лобирания на БФС", казва председателят на АСА Николай Костов. Вече трета година се отлага приемането на изискванията за улеснен достъп до аптеките на хора в неравностойно положение, защото редица членове на БФС не са пригодили аптеките си за тази цел, твърди той...че спорът ще се проточи дълго, така че следва продължение...Греда

Г-н Николайчо Костов,колега АСА-к, в "редица членове от БФС" са и членовете на АСА! Това знаете ли го, или пропуснаха да Ви обърнат внимание, че АСА - МАСА, са членска маса и на БФС по Закон!
АСА може да съди БФС за конфликт на интереси
"Българският фармацевтичен съюз иска да си делегира контролна функция, като вкара нови промени в Наредба 28", каза за в. "Пари" председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Става дума за проверка на документи за следдипломна квалификация на фармацевтите. Той се закани, че АСА ще сезира Върховния административен съд, ако тази точка, която е обект на конфликт на интереси, залегне в Наредба 28.

"Конфликт на интереси", беззаконие, защита на корпоративни интереси, лобизъм и прочие... са долупосочените факти и съждения, довели до определени въпроси -
1.Защо присъства г-н О.Донев в Надзорния Съвет на НЗОК! - като най-крупния БГ фармацевтичен производител!
2. Какви са и какви ще бъдат правомощията на ВСФ, спрямо законодателната и постнормативната уредба и др.инициативи и как ще повлияват решенията на МЗ? Защо се налага включването на още 1 член -"неформалист" във ВСФ?!
2. Как МЗ ще гарантира опазване здравето на хората,
узаконявайки присъствието на неквалифицирани субекти в регулираните храмове на здравето - сега говорим за аптеки, ще последват лекарски и стоматологични кабинети; ДКЦ-та и МБАЛ-ли! По логиката на МЗ, тук трябва да се договорят лекарите с мед. сестри кой ще преглежда, поставя диагнози и предписва лечение. Хирурзите - да се разберат с операционните сестри - кой каква операция ще извършва и каква интервенция ще прави! Денталните лекари - да си разделят функциите с стоматологичните сестри напр. при дълбоко кореново лечение.
Акушер-гинеколозите да предостъпят "секциото" на акушерките! Искате ли още примери?!
3. Защо МЗ искат искат да водят дублиращ регистър и той публичен ли ще е?! Ще виждаме ли признатите дипломи на
^ Маг.Молдованка,задочна маг.Украинка и прочие...^; ще се осъществяват ли и следят квалификациите им А дипломите, уменията и знанията на КИКИ козетичката /кака Кунка/, правеща ботокс-процедури и опване не на кожи... ,а на нерви!
4. В дрогериите можели да работят само мед.специалисти!
А в аптеките - маг,фармацевтите, медицинските и немедицинските специалисти да са избрани с конкурс от жури в състав - А.зам.министърката, кадър на Софарма; Б.БатКостовРемедиума;В. /кака Сийка / - СИСИ маникюриската.
Дали не трябва да се договорим и със Задругата на майсторите - там членуват немедицинските кадри, дето трябвало да влязат официално зад "щанда".?!
5.Чия е отговорността, кой ще носи тежестта на последствията?!
6............

Продължавайте, колеги!

Споделяне във FacebookВърнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: ЕВРО - НОРМИ И БГ - ПРАКТИКИ
МнениеПубликувано на: Пет Авг 20, 2010 5:36 am 
Newbie
Newbie

Регистриран на: Съб Апр 25, 2009 4:23 pm
Мнения: 34
СЪСЛОВНИ ОРГАНИЗАЦИИ И БРАНШОВИ ИНТЕРЕСИ

Днес, когато ЗЛПХМ е отново пред пленарна зала, подготвян за ЕН-тната промяна, а след него и пост-нормативната база /различните наредби/, цялото съсловие трябва да бъде единно и обединено за запазване и съхраняване на статута на регулираната професия на магистър фармацевта.
Закона за Съсловната организация касае и урежда точно този статус на специалиста с квалификация магистър по фармация.

http://www.parliament.bg/?page=archive& ... how&id=221

БФС в лицето на избраните управляващи органи е законната ,легитимна и представляваща ни пред правителството, институциите, инстанциите и обществото.
Сдружаването в бранша по всякакъв друг признак се урежда и отнася по Закона за браншовите организации и касае повече стопанската и фирмената част на професията.

http://www.bcci.bg/bulgarian/branch/project_law.htm

Когато за сетен път се решават съдбините и бъдещето на ФАРМАЦИЯТА е недопустимо разслояването, разделението и противопоставянето на членската маса на гилдията!
Всеки, който милее и радее за ФАРМАЦИЯТА, трябва да защитава професията според своите възмоности, обществено положение и професионален статус!
И винаги, и непременно да се появява в медийното и общественото пространство като представител на Български Фармацевтичен Съюз. Тези, които уронват престижа; засипват с клевети и обидни квалификации колегите си - трябва да са отговорни и да носят последиците от дейността си, според Устав, Етичен Кодекс и др. Правила за добри фармацевтични практики на БФС.
Сега усилията ни трябва да са насочени в посока на готвените промени, уреждащи непрофесионалистите в бранша и обслужващи корпоративни интереси.
Това са приоритетите и те не бива да се изместват и разводняват от всякакви други междуличностни и вътресъсловни спорове.

Не сме се събрали да се харесваме, обичаме и величаеме, а заедно да устояваме и утвърждаваме съсловни позиции и професионален статус.

Това е коментар и отговор и за онези, които целейки собствено или фирмено наместване в пространството на властимащите,
избраха това "време разделно" за прокламиране на"велики" идеи по избрания от тях път на разделяне, разцепване, разединение.Време е за размисъл, за самооценка на досегашния извървян път и припомняне на древни мърди слова -

http://prit4ite.blogspot.com/2010/07/blog-post_20.h

Споделяне във FacebookВърнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Публикувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 1   [ 2 мнения ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани, и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
twilightBB Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов