АспиринЪ - Форум за вашето душевно и телесно здраве  

Дата и час: Пон Сеп 25, 2023 11:13 am


Публикувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 1   [ 5 мнения ]
Автор Съобщение
 Заглавие: Получих питане
МнениеПубликувано на: Пет Ное 20, 2009 10:51 am 
Administrator
Administrator
Аватар

Регистриран на: Нед Мар 22, 2009 5:23 pm
Мнения: 3805
Код:
  Толкова много се говори за здравословното хранене, обаче знае ли някой точно какво трябва да се приема всеки ден? Знаете ли повече за ензимите и как те помагат на храносмилането?

Споделяне във Facebook



Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Получих питане
МнениеПубликувано на: Пет Ное 20, 2009 10:59 am 
Administrator
Administrator
Аватар

Регистриран на: Нед Мар 22, 2009 5:23 pm
Мнения: 3805

Ензимите - ускорители на храненето!


Владимир Недков



Ензимите са белтъци, познати в света на биохимията като ускорители на химични реакции. Те правят нещата да се случват бързо. Това се дължи на специфичното им свойство да реагират лесно с молекулите на различни вещества наричани субстрати, като увеличават реактивноста на тези вещества в десетки, стотици и дори хиляди пъти. Без наличието на ензими в роля на посредници, катализатори на химични реакции, съществуването на живата материя едва ли би било възможно.
Какво да направим за по-добро храносмилане?Какви видове ензими има?
Класификация на ензимите може да се извърши на база, на множество параметри например - принцип на действие, класове, функции и пр. Най-общо, обаче те се делят на 2 вида, смилащи и метаболитни.

Какви видове храносмилателни ензими има?

* смилащи белтъци - /протеази, протеолитични/
* смилащи въглехидрати - /амилази, амилолитични/
* смилащи мазнини - /липази, липолитични/
* смилащи ДНК и РНК - /нуклеази, нуклеолитични/ *

Каква е ролята на храносмилателните ензими?
Те смилат макрокомпонените на храната - мазнини, белтъци и въглехидрати до най-простите им структурни единици - мастни киселини и глицерол, аминокиселини, захари. Малкия размер на молекулите на горезиброените мономери им позволява да навлязат през мембраните на клетките в храносмилателната система и да се включат в кръвния поток. Без ензими разглобяването на макромолекулите - белтъци, мазнини и въглехидрати не е възможно, при така ниската температура от 37 градуса Целзий.

Кой ензим къде в храносмилателната система работи (какво разгражда)?

* в устната кухина
- алфа-амилаза (сложни въглехидрати)
- малтаза (малтоза)

* в стомаха
- пепсиноген (белтъци)
- липаза (триглицериди)

* в дванадесетопръстника
- трипсиноген (белтъци)
- химотрипсиногени (белтъци)
- рибонуклеаза (РНК)
- еластаза (протеини)
- дезоксирибонуклеаза (ДНК)
- естераза (холестерол)
- липаза (триглицериди)
- алфа-амилаза (сложни въглехидрати)
- лактаза (лактоза)
- захараза (захароза)

* в тънките черва
- аминопептидази (късоверижни белтъци)
- дипептидази (двойни молекули от аминокиселини)
- липаза (триглицериди)
- малтаза (малтоза)
- лактаза (лактоза)
- захараза (захароза)

Произвеждат ли телата ни достатъчно ензими?
Това е въпрос, който няма еднозначен отговор. Така е, защото и до ден днешен се спори какъв е лимита в производството на ензими за час в храносмилателната система. След участието си в химична реакция на смилане, ензимите не се разрушават, т.е. това не е причина броят им да намалява. Причината количеството смилателни ензими да намалява с времето на смилане е отмиване на ензимите от хранителната каша от едно звено на храносмилателната система в друго. Ензимите имат оптимален лимит на работа силно зависеща от pH баланса на обграждащата ги среда. С излизане от оптимума активността им намалява. За да предпази собствените си тъкани от смилане, тялото има множество механизми за дезактивиране на ензимите, но тук няма да се спираме на това. Факт, обаче е постоянната загуба на ензими при всяко хранене с преминаването на хранителната каша в посока към дебелото черво. Това налага клетките произвеждащи ензими да работят извънредно.
Последните тенденции в спортното хранене лансират идеята, че човек може да смели между 30 и 55 грама белтък в рамките на 1 прием за 3-5 часа. Точна формула, обаче няма.

Моето мнение, за оптимален прием на белтък е изразено в простата формула:

количество смилаем белтък в доза ( в гр.) / 3 часа = (общо тегло на скелетна мускулатура в гр. / 1000) х 1,12 **

За 90 килограмов мъж с количество на мускулна маса 40 кг (атлет) с 15% подкожна мазнина това прави 44,8 гр протеин.

Можем ли да подобрим храносмилането си като вземаме ензими?
Моят отговор е - "Твърдо да!"

Аргументи за:

* по-бързото храносмилане води до по-бързо преминаване на хранителната каша през стомаха, дванадесетопръстника и тънките, черва, а това от своя страна ускорява усвояването на смляната храна
* при превишаване дозата на възможното за смилане в дадения момент общо количество белтък в храносмилателния тракт, ензимите могат да предотвратят гниене на несмляния белтък
* при превишаване дозата на възможното за смилане в дадения момент общо количество мазнини в храносмилателния тракт, ензимите могат да предотвратят настъпването на диария
* при превишаване дозата на възможното за смилане в дадения момент общо количество захари в храносмилателния тракт, ензимите могат да предотвратят настъпване на ферментация

Тези аргументи ме навеждат на заключението, че взимането на ензими в "+" е един вид гаранция за добро храносмилане и усвояване на храната.

Споделяне във Facebook



Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Получих питане
МнениеПубликувано на: Пет Ное 20, 2009 11:41 am 
Newbie
Newbie

Регистриран на: Чет Юни 11, 2009 11:21 am
Мнения: 5
На пазара вече има продукт с най-важните храносмилателни ензими

На пазара вече може да се намери Enzy-Mill – най-новият продукт от серията Botanic. Продуктът съдържа най-важните храносмилателни ензими, подбрани от растителни източници и микроорганизми - Amylase; Lipase; Protease 4.5; Protease 3.0; Alpha-galactosidase; Lactase; Cellulase; Bromelain в National Enzyme Company – USA, лидер в производството на ензими. Те подобряват усвояването на важните за организма нутриенти, като въглехидрати, мазнини, протеини, витамини и минерали. Таблетките са устойчиви на стомашната киселинност, имат широк спектър на действие. Те имат приятен вкус и могат да се сдъвчат. Таблетките в Enzy-Mill не съдържат животински продукти, оцветители и консерванти. Могат да се приемат и от вегетарианци.
Enzy-Mill подобрява храносмилането, като помага на храносмилателните ензими в човешкия организъм с допълнителната си сила, в резултат, на което не чувстваме тежест и болки в стомаха, предотвратява подуването и намалява газовете.
Всеки закупил Enzy-Mill ще получи подарък малка книжка за здравословното хранене с полезни съвети.

Споделяне във Facebook



Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Получих питане
МнениеПубликувано на: Пет Ное 20, 2009 11:52 am 
Newbie
Newbie
Аватар

Регистриран на: Чет Окт 29, 2009 12:55 am
Мнения: 6
Искам да попитам дали отваря апетита? От мезима получавам вълчи глад.

Споделяне във Facebook



Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Получих питане
МнениеПубликувано на: Вто Дек 22, 2009 5:27 pm 
Newbie
Newbie

Регистриран на: Чет Юни 11, 2009 11:21 am
Мнения: 5
Здравейте,
когато здравият човешки организъм смила приетата храна по-добре, то би следвало да има по-малък апетит. Но ако апетитът идва по други причини - язва или други болестни състояния, то с приема на ензими той няма да намалее. Ако имате такива състояния може да се консултирате с гастроентеролог. Иначе при здравия организъм ензимите не би трябвало да причиняват "вълчи глад"

Споделяне във Facebook



Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Публикувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 1   [ 5 мнения ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани, и 2 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
twilightBB Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов