АспиринЪ - Форум за вашето душевно и телесно здраве  

Дата и час: Вто Ное 30, 2021 2:00 am


Публикувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 1   [ 10 мнения ]
Автор Съобщение
 Заглавие: Да поговорим за хляба и тестените изделия
МнениеПубликувано на: Вто Фев 02, 2010 12:30 am 
Administrator
Administrator
Аватар

Регистриран на: Нед Мар 22, 2009 5:23 pm
Мнения: 3726
Изборът на хляб оставя отпечатъс върху здравето на бъргарина, тъй като той го консумира на всяко хранене. затова търсете хляб и тестени изделия от пълнозърнести брашна с високофибрено съдържание. За съжаление тъмният цвят не винаги означава пълнозърнест продукт. По-надежден критерий в случая е консистенцията: ако хлябът е плътен и при натиск се чупи, а не пружинира, то той вероятно е пълнозърнест.
Много често белият хляб бива оцветяван с малц и придобива шоколадов цвят.Този "диетичен" хляб повишава кръвната захар дори по-бързо от белия, тъй като малцът е лесно усвоим въглехидрат.
Разпределете хляба равномерно между трите основни приема. В случай, че на дадено хранене включите картофи, боб, ориз, леща или грах, намалете или изключете хляба.
Основното предимство на истинския пълнозърнест хляб е неговото високо фибрено съдържание.

Споделяне във Facebook



Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Да поговорим за хляба и тестените изделия
МнениеПубликувано на: Чет Фев 11, 2010 7:18 pm 
Newbie
Newbie
Аватар

Регистриран на: Чет Фев 11, 2010 6:23 pm
Мнения: 9
Здравейте!
Ще ми бъде полезно и интересно да науча Вашето мнение за различните пълнозърнени видове хляб. Кои от предлаганите на пазара Ви допадат най-много като вкус, кои Ви засищат и Ви помагат да регулирате теглото си и пр.

Споделяне във Facebook



Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Да поговорим за хляба и тестените изделия
МнениеПубликувано на: Съб Фев 13, 2010 12:27 pm 
Administrator
Administrator
Аватар

Регистриран на: Нед Мар 22, 2009 5:23 pm
Мнения: 3726
Хляб на пара

тибетска рецепта


Продукти:
500 г. Брашно от лимец, по една чаена лъжичка сода бикарбонат и мая, една чаша олио. Разредете маята и содата в чаша хладка вода и с нея омесете брашното. Тестото трябва да се получи много твърдо. Покрива се с влажна финна кърпа, оставя се на топло 30 мин. Тестото удвоява обема си. После се правят средно големи топки с форми по желание, В Тибет се наричат момо. Намазва се с олио решетъчна тенджера, поставят се в нея приготвените момо и се варят 30 мин. на пара.

Продукти:
500 г пълнозърнесто лимецово брашно, четвърт чаша мед, четвърт чаша претопено масло, половин чаша сухо настъргано сирене.

Приготвя се доста твърдо тесто от брашното и вода. Разделя се на две и се разточва на листа с дебелина половин сантиметър. Нарязват се на малки, правоъгълни парченца и се поръсват с брашно, за да не се слепват.Варят се в кипяща вода около 15 мин., отцеждат се и се добавят меда и маслотоц. Лекичко се разбърква и се настъргва с настърганото сирене.

Споделяне във Facebook



Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Да поговорим за хляба и тестените изделия
МнениеПубликувано на: Пон Фев 15, 2010 4:16 pm 
Newbie
Newbie
Аватар

Регистриран на: Чет Фев 11, 2010 6:23 pm
Мнения: 9
Деси, тези рецепти изпробвала ли си ги, разкажи как са като вкус, какъв е ефекта им и върху какво точно?

Тъй като лимецът е дивото жито, от което някога траките са приготвяли хляба си, има вероятност да се понася и усвоява много добре от българите
От гледна точка на здравословното хранене според мен втората рецепта ще е по-добра, тъй като няма набухватели - мая и сода. Вега- и кръвните тестове за поносимост към храни сочат, че пълнеем от набухвателите в хляба, не от зърната в него!

Моля тези от Вас, които са си правили подобни тестове споделете: каква е Вашата поносимост към зърната /пшеница, ечемик и пр./ и към набухвателите, а също и към бобовите храни и към зехтина. Моите наблюдения сочат, че като цяло българина не разгражда бобови и зехтин!!! Може би с първите сме прекалили в миналото, а към зехтина нямаме афинитет, тъй като преди години той не е бил използван така масово у нас ::)

Споделяне във Facebook



Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Да поговорим за хляба и тестените изделия
МнениеПубликувано на: Пон Фев 15, 2010 4:26 pm 
Administrator
Administrator
Аватар

Регистриран на: Нед Мар 22, 2009 5:23 pm
Мнения: 3726
Обещаха да ми донесат приготвен лично от съпругата на Емил Елмазов. Чакам и ще споделя.
Иначе време при мене - найн!
Яла съм от линзерите на щастието - невероятно вкусни са.

Споделяне във Facebook



Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Да поговорим за хляба и тестените изделия
МнениеПубликувано на: Съб Мар 06, 2010 10:18 am 
Administrator
Administrator
Аватар

Регистриран на: Нед Мар 22, 2009 5:23 pm
Мнения: 3726
Пълнее ли се от тестените храни?
Петър Галев

Проф. д-р Донка Байкова, заместник-председател на Българското научно дружество по хранене и диететика, в интервю за Хелт медия.

Проф. Байкова, има ли еднозначен отговор на въпроса полезни или вредни за здравето са тестените изделия?
Няма еднозначен отговор, защото всичко зависи от това кой, кога, как и в какви количества приема тестени изделия. При млади и здрави хора без проблеми с теглото тестените храни са естествена част от менюто.

На ден е нормално един здрав човек да консумира до 250–300 грама хляб или тестени изделия. Не можем да пренебрегнем факта, че за България питките, мекиците, милинките, баниците са сред традиционните храни.

Съвсем по друг начин стоят нещата за хората с излишни килограми, за страдащите от обменни заболявания, за работещите на бюро. За тях тестените изделия са източник на много калории и е добре да ги избягват. Нашите предшественици, от които са дошли кулинарните ни традиции, са работили по цял ден на полето и са изразходвали много енергия, докато съвременните поколения най-често са сериозно обездвижени. Въпреки това ние много комбинираме различни видове въглехидратни храни – например ястия с картофи и ориз с няколко филии хляб.

Тестените храни ли са основните виновници за напълняването?
Всички въглехидрати, които сме погълнали, но не сме изгорили през деня, директно се трансформират в тъканни мазнини! По-директно, отколкото консумираните хранителни мазнини.

Има ли значение какви точно тестени храни ядем – например сладкишите по-вредни ли са от обикновения хляб?
Сладкишите съдържат голямо количество прости захари – захароза. Те навлизат в кръвта много бързо, още от устната лигавица и повишават рязко нивото на кръвната захар, след което следва и рязък спад. Докато хлябът, картофите, зърнените култури съдържат т.нар. комплексни захари – нишесте. Те са за предпочитане, защото бавно и сигурно се разграждат в стомашно-чревния тракт до глюкоза и фруктоза и така осигуряват равномерна енергия в продължение на часове. Единственият енергиен източник за работата на мозъка и на сърцето е глюкозата.

Какво е положението със спагетите и другите видове паста?
Те съдържат твърда пшеница, поради което там нишестето е с по-ниска степен на усвояемост. В тънките черва, където става преминаването на хранителните вещества в кръвта, изделията от твърда пшеница не отдават цялото количество нишесте. Затова, ако не се прекалява с тежки и мазни сосове, пастата е добра храна. Тя предизвиква наслада, чувство на ситост, но не е прекалено калорична.

Напоследък много се говори за т.нар. гликемичен индекс, какво представлява той?
Гликемичният индекс определя до каква степен ще се повиши съдържанието на захар в кръвта след консумацията на определена храна. За основа е прието нишестето от белия хляб, което има максимален гликемичен индекс 100. Стремежът е да се приемат храни с по-нисък гликемичен индекс, защото те повишават умерено и плавно глюкозата в кръвта. Това е особено важно при хората с метаболитен синдром – наднормено тегло, диабет, повишен холестерол, хипертония. Освен това и при хора, които искат да намалят килограмите си, е важно да ограничат храните с прости захари и с бяло брашно.

Това означава ли, че могат да си позволяват пълнозърнест хляб?
Той е много по-полезен, защото е произведен от брашно, съдържащо обвивките на зърното, а не само нишестената му сърцевина. Тези обвивки съдържат витамините от групата B, както и различни минерали – магнезий, калций, желязо, манган, цинк, мед и др., които не се унищожават при печенето.

Освен това фибрите в пълнозърнестия хляб подобряват храносмилането и намаляват енергийния прием, защото нашият организъм не е пригоден да усвоява целулозата. Затова хората трябва да четат етикетите на хляба и да избират хляб от брашно тип 1000 – 1100 и нагоре. А белият хляб е от брашно тип 500.

Споделяне във Facebook



Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Да поговорим за хляба и тестените изделия
МнениеПубликувано на: Вто Мар 09, 2010 10:20 am 
Administrator
Administrator
Аватар

Регистриран на: Нед Мар 22, 2009 5:23 pm
Мнения: 3726
Отвориха Хлебна къща в Габрово



Във времена на консерванти, стабилизатори и генномодифицирани храни в Габрово изгради Хлебна къща 26-годишната Надежда Савова, докторант по културна и социална антропология в Принстънския университет. Преди месеци Надежда - софиянка с габровски корен, решава да стегне стария дюкянза зеленчуци на своята прапрабаба Стефанка и да го превърне в дом на всички габровци, които искат да се върнат към добрите традиции в храненето, занаятите и православието. Там е иззидано огнище, което два пъти седмично събира разочаровани от бързото и нездравословно хранене хора да месят, украсяват и пекат хляб.

Хлебната къща в Габрово вече е призната като уникален модел от Световната организация за бавна храна (Slow Food), създадена през 1994 г. в Италия като протест срещу "Макдоналдс". Членовете й са главно малки местни производители, които се опитват да запазят самата култура, свързана с храната - да я приготвят с любов и молитва, да я ядат бавно със семейството и с приятели. "Много искам уханието на топъл хляб да се усеща повече в Габрово", казва Надежда. "Хлябът е и най-универсалното творчество, защото то прилича на скулптура и всеки може да го прави".

Надежда се научила да меси самичка, без да ползва рецепти и точни пропорции. "Когато го правиш с любов и смирение, се получава. Хлябът обединява хората по света", твърди антропологът, обиколил повече от 50 държави. Във Виетнам и Корея например за религиозните празници се прави хляб от ориз. Такъв хляб от оризово брашно Надежда месила в една православна църква в Корея.

В Мексико месила хлябот царевица, а в Перу от картофено тесто. И навсякъде се получава нещо прекрасно, твърди младата жена.

Хлябът е и здравата връзка на българина с православните ценности, уверена е Надежда. Затова в габровската "Хлебна къща" не просто се пече хляб, но той е и благословен, тъй като върху питката се слага просфорен печат - щампа, която в православната обредност се поставя върху тестото за благословия. Скулпторът Калин Койчев вече сформирал към къщата кръжок за изработване на просфорни печати. "Ние все по-рядко общуваме помежду си, не произвеждаме сами храната си, забравили сме допира с изконни материали като дърво, вълна, глина, тесто. Това ни осакатява", смята Надежда.

Навръх 3 март италиански майстор замеси в Габрово бял хляб със зехтин и салвия. Надя омеси червен хляб с отвара от характерната габровска билка брош и червен пипер и зелен хляб от лапад. Така се получи хлебен български трикольор.

Надежда мечтае да създаде световна мрежа от хлебни къщи по света.

"Аз ходя постоянно на световни конференции по линия на университета ми, в който координирам подобни на читалищата национални мрежи в цял свят. Много хора се вдъхновяват вече от тази простичка идея на едно място да се прави хляб и изкуство", разказва младата българка. Тя вече е дала модела и концепцията си за изграждането на подобни къщи в Перу и Южна Африка, предстои откриване в Амстердам. Мечтата на докторантката в Принстън е да ги събере скоро в Габрово. Начинанието си финансира с лични средства и с помощта на доброволни дарения - не от заможни хора, а от сърце. Обединява ги посланието, четрябва всичко да се прави не просто с любов, а със скромност, а това е и основната ценност на християнството - смирението единствено носи мир. "Ако имаш покрив над главата си, хляб на масата и вяра, трябва ти само хора, които да обичаш, и творческо мислене, за да бъдеш щастлив", уверена е Надежда.

ЕВЕЛИНА ПЕНКОВА

Споделяне във Facebook



Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Как да си приготвим пълнозърнест хляб ?
МнениеПубликувано на: Пон Юни 06, 2011 5:04 pm 
Newbie
Newbie

Регистриран на: Пон Юни 06, 2011 4:32 pm
Мнения: 6
Попаднах на една доста добра рецепта за това как да си приготвим сами пълнозърнест хляб:
200 мл топла водица
до 10 гр. прясна мая (аз едно пакетче от тази по френски лиценез го разделям на осем, понеже пише, че е за 2 кг брашно, и ако правя хляб без бяло брашно слагам 1 1/2 до две осминки, иначе слагам по 1-1,5)
100 гр ръжено брашно
100 гр грахам
100 гр типово брашно
100 гр пълнозърнесто брашно
комбинацията от брашна може да се променя според вкусовете - може да е само от две или пропорциите да са други, важното е да дойде към 400 гр. (ползвам мерителна чаша и не се старая много с чертичките, защото ако нещо не е както трябва, винаги може да се оправи при замесването)
1-2 с.л. пшеничен зародиш
ядки (по желание): белен слънчоглед, белен сусам, маково семе - ръсвам смело от всичко по колкото ми хареса на момента, но така на око не ще да е повече от една пълна с.л. за ядките и половин ч.л. за семето
микс от сушени зеленчуци (по желание): слагам 2-3 щипки.
1 ч.л. сол (според мен ще мине спокойно и без солта)
Маята се размива с водата и се сипва първа, отгоре едно по едно се наръсват брашната, така че да покрият водата. Ядките и семето поръсвам след като съм сложила 2 от брашната, а зеленчуците и зародиша прибавям след третото. Най-отгоре е солта. В началото пресявах брашната, но видях че става дори по-добре ако не са пресяти.
Настройвам машината на дългата програма за едрозърнест хляб, която има къде 2 часа втасване и половин час месене, с печенето общо идват над 3,5 часа. Грамажът слагам на 750 гр, а степента на изпичане на 2 (от 3 възможни). Хлябът бухва невероятно добре, имайки пред вид, че е от пълнозърнести брашна.
Ммм отгладнях а Вие ? :)

Споделяне във Facebook


_________________
Блиндирани Врати Врати


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Да поговорим за хляба и тестените изделия
МнениеПубликувано на: Пон Авг 22, 2011 3:30 pm 
Newbie
Newbie

Регистриран на: Пон Авг 22, 2011 3:21 pm
Мнения: 3
Аз бих искал да попитам на какво мнение сте за пълнозърнестите хлябове, които уж се приготвят без брашно? По-конкретно ме интересува хлябът "Вита".
Благодаря предварително!

Споделяне във Facebook


_________________
блиндирани врати


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Да поговорим за хляба и тестените изделия
МнениеПубликувано на: Пет Авг 26, 2011 3:03 pm 
Newbie
Newbie

Регистриран на: Пет Авг 26, 2011 2:29 pm
Мнения: 1
Аз бих ви препоръчала нещо много по-здравословно и истинско от хляба Вита,защото той не се приготвя точно по начина,който описват. Моят съвет е да си приготвяте хляб от брашно от лимец - много е здравословно и е Истинско.Брашното е направено от древното жито лимец и е изцяло натурално.Приготвеният от него хляб е не само ненадминат спрямо всички останали, но и лекували болести (например от рода на колит) Успех :)

Споделяне във Facebook



Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Публикувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 1   [ 10 мнения ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани, и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
twilightBB Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов