АспиринЪ - Форум за вашето душевно и телесно здраве  

Дата и час: Съб Юни 19, 2021 2:33 pm


Публикувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 1   [ 6 мнения ]
Автор Съобщение
 Заглавие: Невероятно,но факт
МнениеПубликувано на: Нед Мар 29, 2009 9:18 am 
Administrator
Administrator
Аватар

Регистриран на: Нед Мар 22, 2009 5:23 pm
Мнения: 3718
ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ЛЕКАРСТВЕНИТЕ ПРОДУКТИ В ХУМАННАТА МЕДИЦИНА (ДВ, БР. 31 ОТ 2007 Г )

Код:
§ 1. В чл. 219 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думата "медицински изделия" се добавя "на диетични храни за специални медицински цели".

2. Алинея 3 се отменя.


Уж така било по-удобно за пазаруващите.

Споделяне във Facebook


_________________
„На зло куче – зъл прът“


Последна промяна Anonymous на Пет Апр 03, 2009 9:49 am, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re:НЕВЕРОЯТНО,НО ФАКТ
МнениеПубликувано на: Нед Мар 29, 2009 9:20 am 
Administrator
Administrator
Аватар

Регистриран на: Нед Мар 22, 2009 5:23 pm
Мнения: 3718
Взех,та се позамислих-откъде дойде това за храните?Понамирисва ми на чужди интереси. "Фантастико"-  http://www.afera.bg/index.php?option=co ... &Itemid=30
Докато си отидат от власт,другарите току виж ни отнели и правото да продаваме лекарства в аптеките.

Сега вижте и тук-  http://www.regal.bg/show.php?storyid=371788

Цитат:
Новият хит - щандът на супермаркета

В последните две години "като цяло се наблюдава изместване на покупките от аптеките и специализираните магазини за бебешки храни към супермаркетите", отбелязва Радина Цанева. Според маркетинговия екип на Nestle обаче тази "софийска" тенденция все още не е стигнала до другите градове. Някои супермаркети обособиха специални щандове за детски храни и това помогна на продажбите им. Във "Фантастико" например отбелязват над 40% ръст в стойността на продажбите на категорията за полугодието спрямо същия период на 2006 г. "Веригите магазини дават гаранции за цена и срок на годност. Удобството също не е за пренебрегване", смята Радина Цанева. Май познах, а? 

Споделяне във Facebook


_________________
„На зло куче – зъл прът“


Последна промяна Anonymous на Нед Мар 29, 2009 9:25 am, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re:НЕВЕРОЯТНО,НО ФАКТ
МнениеПубликувано на: Нед Мар 29, 2009 10:36 am 
Administrator
Administrator
Аватар

Регистриран на: Нед Мар 22, 2009 5:23 pm
Мнения: 3718
Цитат:
Фармацевти скочиха срещу забраната за детски храни в аптеките

Полина Тодорова


Ние  сме изправени пред абсурд.  Това е прецедент в целия ЕС, такава забрана няма в нито една държава в съюза.

Това заяви Николай Костов, председател на Асоциацията на собственици на аптеки по време на пресконференция в БТА.

Поводът за нея е решението на парламентарната здравна комисия от миналата седмица, с което се забранява продажбата на адаптирани млека, пюрета и диетични храни. 

По думите на Костов тази забрана ще създаде изключително голямо неудобство на родителите, защото ограничава до голяма степен предлагането на подобен тип продукти.

В момента, уточни той, има три канала за продажба на детски храни - аптеките, супермаркетите и детските магазини. Аптеките заемат 40 % дял от пазара, а за някои адаптирани млека - 60 %. Тоест както се изрази Костов, 40 % от хората си купуват детски храни от аптеки.

Със приетата забрана се създава социален проблем, изтъкна председателят на асоциацията. Той коментира, че с промените в закона, се ограничава свободата на избор на пациента, защото от тук нататък майките няма да купуват по свое усмотрение храни за децата си, а ще пазаруват от там, откъдето депутатът им каже.

Сериозен проблем, според него, ще се създаде и в малките населени места, където ще е налице пречка със снабдяването и осигуряването на подобен тип продукти.

Запитан за финансовото изражение в ограниченията на продажбите в аптеки, Костов отговори така - Пазарът на детски храни е доста малък в сравнение с пазара на лекарства, въпросът не е в парите, той е изключително социално значим.

Все пак той подчерта, че рестрикциите ще повилият и на без това влошеното състояние на аптеките у нас.  Той допълни, че дискусията в комисията е била много странна - люшкала се от една крайност в друга. От това да се разрешат всички храни, до това да се забранят.

Костов цитира с явна ирония един от аргументите за забраната, изтъкнат от директора на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) д-р Емил Христов, а именно - да се спре продажбата на кюфтета в аптеките. Искам да попитам господин Христов къде у нас или в Европа се продават кюфтета в аптеките, попита Костов.

От асоциацията призоваха за максимално малко намеса на държавните чиновници.

Ние пледираме за по-малко държава, заяви Костов - нека да има държава, но там, където е нужна.

Той добави, че през последните години обстановката за аптеките у нас се е влошила изключително много в чисто нормативен план. Костов обяви, че през февруари 2008 г. аптеките в София са били 1 150. Февруари тази година те са 865, което Костов определи като драстичен спад. Той допълни, че в момента аптеките в национален мащаб са около 3 700. От тях 500 държат едва 5 % от пазара, което означава, че на практика са фалирали, заяви той.

Прогнозите са до края на годината техният брой да намалее с 1 000. Основните причини за изключително влошеното състояние на аптечната мрежа е мащабното намаляване на надценките на лекарствата с повече от 25 %. Налице е и свиване  на пазара, допълни той, както и все по-затруднено отпускане на кредити.

Същевременно задълженията на аптеките към дистрибуторите възлизат на около 180 милиона лева.

Костов подчерта, че разходите на аптеките са много по-различни и в много по-голям размер отколкото например на един магазин Това е свързано с все по-големите изисквания към аптеките, някои от които абсурдни.

Ние по цял ден сме принудени да пишем, изтъкна той.

Костов поясни, че ако пазарът детските храни се пренасочи към супермаркетите, се създава и друг проблем, а именно - липсата на консултация на родителите със специалист. Той изтъкна, че по Закон на етикетите на всички детски храни присъства изискването за задължителна консултация със специалист преди употреба. 

Как това ще се случва в магазините, попита той.

Супермаркетите имат възможност да поддържат най-евтини цени на детските храни, допълни Костов, но подчерта, че това е най-вече предимно заради по-малкото разходи, които имат и евтиния персонал, с който разполагат. Той отново наблегна на факта, че аптеките имат едно много голямо предимство и то е че разполагат със специалист, който може да даде адекватна и навременна консултация.

Ние не искаме да продаваме нищо ново, искаме да продължим да продаваме това, което винаги сме предлагали, изтъкнаха още специалистите.

Те определиха и като нормативен абсурд  друго решение на здравната комисия  - изискването аптеките да се регистрират служебно по закона за храните.

Надяваме се депутатите да проявят здрав разум и да премахнат тази забрана, завърши председателят на Асоциацията на аптеките. 

Споделяне във Facebook


_________________
„На зло куче – зъл прът“


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re:НЕВЕРОЯТНО,НО ФАКТ
МнениеПубликувано на: Пон Мар 30, 2009 4:19 pm 
Newbie
Newbie

Регистриран на: Пон Мар 30, 2009 4:09 pm
Мнения: 4
Те и това доживяхме примерно Фризопепа по НЗОК хората от кой супер да си го купуват?

Споделяне във FacebookВърнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re:НЕВЕРОЯТНО,НО ФАКТ
МнениеПубликувано на: Пет Апр 03, 2009 9:49 am 
Administrator
Administrator
Аватар

Регистриран на: Нед Мар 22, 2009 5:23 pm
Мнения: 3718
Цитат:
Пловдивски фармацевти все пак продават детски храни
02 април 2009 / News.dir.bg
Пловдивската фармацевтична колегия ще иска от Министерството на здравеопазването да отмени поправката в Закона за лекарствените средства, която забранява на аптеките да продават детски пюрета и адаптирани млека.
Това съобщи председателят й Димитрия Стайкова, цитирана от Дарик.
Според нея никоя друга страна в Европейския съюз не е забранила на фармацевтите си да продават продуктите за бебетата, тъй като е важно те да бъдат съхранявани и следени, както и лекарствата. Най-засегнати от поправката обаче не са аптеките, а майките и потребителите, които искат гаранция за хигиена, каквато не всички хранителни магазини могат да осигурят, коментира Стайкова.
Аптеките в Пловдив все още обаче зареждат от детските храни и не се притесняват от санкциите до 10 хил. лв, които РИОКОЗ заплашва да налага, каза пред Дарик управителят на аптека Ангел Влахов.
Според него една такава санкция няма да издържи в съда, тъй като към поправката в Закона липсва списък със забранените лекарства и храни, коментира Влахов. Списъкът обаче ще стане факт съвсем скоро, подчерта директорът на РИОКОЗ д-р Янка Барганова, чийто екип от вчера започна проверка по аптеките за наличието на млека, каши и пюрета.'

Споделяне във Facebook


_________________
„На зло куче – зъл прът“


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Невероятно,но факт
МнениеПубликувано на: Нед Апр 05, 2009 6:39 pm 
Administrator
Administrator
Аватар

Регистриран на: Нед Мар 22, 2009 5:23 pm
Мнения: 3718
Цитат:
Въпреки протестите на фармацевтите, парламентарната здравна комисия одобри на второ четене рестрикцията и пренасочи пазар за над 50 млн. лв. към хранителните магазини.
В Испания детски млека и храни се продават само в аптеките - причината е, че единствено фармацевтите могат да отговарят за това да посъветват родителите за правилната им употреба. В Германия например могат да се купят в насипно състояние бонбони с мента и джинджифил за болки в гърло. Във Великобритания аптеките предлагат фотоуслуги. В Италия в аптеки се продават безглутенови пици. В Япония в аптеките се продава българско кисело мляко в малки опаковки. В Южна Америка можеш да си платиш и комуналните разходи в аптеката, а в обекта има множество храни. На фармацевтичните изложения диетичните и функционалните храни заемат десетки щандове и техните продажби в аптеките се разрастват.

В България обаче диетичен шоколад и адаптирано мляко за бебетата вече няма да може да се купуват в аптеките. Защото са храни и според парламентарната здравна комисия и Министерството на здравеопазването могат да се продават само в магазини за хранителни стоки. Изключение правят само хранителните добавки.

Така пазар на детски храни от около 50 млн. лв. по изчисления на производителите и вносителите ще бъде пренасочен към другите два канала - специализираните детски магазини и супермаркетите. В момента аптеките са най-престижният канал за продажба на детски храни със среден дял от около 30-40% годишно. Според решението на депутатите аптеките ще продават само диетични млека за пациенти с тежки заболявания, които се изписват по лекарско предписание и се плащат от здравната каса.

Между първото и второто четене здравното министерство обърна на 180 градуса своята позиция. По време на първото четене то беше съгласно в аптеките да се продават преходни храни, което на практика означава храни за деца до тригодишна възраст. По време на второто четене Министерството на здравеопазването внезапно се обяви против това в аптеките да се продават млека, пюрета и диетични храни. Не само това, министерството дори поиска аптеките да се пререгистрират служебно за продажба на добавки и диетични храни.

Така въпреки протестите на фармацевтите парламентарната здравна комисия ги лиши от една допълнителна възможност да изпълняват социалните си функции. "Тъй като надценките на лекарствата, които се регулират от държавата, непрекъснато намаляват, на аптеките им е все по-трудно да се издържат само от продажба на лекарства. Затова те компенсират като предлагат хранителни добавки, козметика, медицински консумативи, детски храни и продукти за отслабване", казва Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

В момента всички храни трябва да изчезнат от аптеките, ако и парламентът одобри това решение на второ четене. "В края на 2007 г. здравното министерство лиши аптеките от една четвърт от дохода им, като намали надценките им за продажба на лекарства по лекарско предписание. В средата на 2008 г. пък то разреши на дрогериите да продават всички медикаменти без рецепта", коментира Мирослав Ненчев, председател на Българския фармацевтичен съюз. Той призова депутатите да не гласуват рестриктивния текст в зала (виж становището).

Споделяне във Facebook


_________________
„На зло куче – зъл прът“


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Публикувай нова темаДобави отговор Страница 1 от 1   [ 6 мнения ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани, и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
twilightBB Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов